blog

IJdelheid: zin of zonde?

Taal en communiceren

IJdelheid staat te boek als de numero uno van de zeven zonden. Heel verwerpelijk dus. Maar “wie zonder zonde is werpe de eerste steen”. Geen mens is zonder zonde en dat is maar goed ook. Sommige zonden zijn namelijk best nuttig, zo ook ijdelheid. Het is een drijfveer om jezelf goed te presenteren en dat is keihard nodig in de moderne samenleving. Waar ligt de grens tussen irritante ijdeltuiterij en nuttige aandacht voor je uiterlijk?

IJdelheid: zin of zonde?

Doel van ijdelheid

Aandacht hebben voor je uiterlijk hoeft niet per se te betekenen dat je een onverbeterlijke ijdeltuit bent. Het hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. Is het om je beter te voelen dan anderen? Dat is op het randje van narcisme en dus twijfelachtig. Volgens de mythe bracht het Narcissus immers ook niets; hij kon niet ophouden zichzelf te bekijken in een spiegelend meertje en kwijnde weg omdat hij nergens anders aan toe kwam.

De moeite waard

Een gezonde mate van ijdelheid daarentegen kan je zeker helpen beter te presteren. Iemand die wat harder zijn best doet om goed voor de dag te komen, onderscheidt zich van de massa. Het straalt respect uit voor jezelf en voor anderen: ik ben de moeite waard en zie er ook graag goed uit voor jou.

IJdelheid op social media

Socialmedia-kanalen stromen over van influencers die het tot merk hebben geschopt. Het draait om beeldvorming, het perfecte plaatje uitstralen. Al dan niet geholpen door een dosis Photoshop, iedere imperfectie vakkundig weggepoetst. Toch wordt deze ijdelheid niet afgestraft. Integendeel, de vele volgers genieten van het uiterlijk vertoon van hun grote voorbeelden. Het aantal likes rijst de pan uit dus: missie geslaagd want dit leidt tot meer reclame-inkomsten. Op deze manier is ijdelheid een vak of op zijn minst een onmisbare tool om een vak uit te oefenen.

Wat wil je uitstralen?

Wil je ook je uiterlijk in je werk voor je laten werken? Begin met te bedenken wat je wilt uitstralen. Wil je creatief, professioneel of benaderbaar overkomen? Welke eigenschap heb je nodig in je werk? Zie je uiterlijk als een voorportaal waar iedereen door moet om tot de inhoud te komen. Van een statige villa verwacht je een andere (betere) binnenkant dan van een vervallen woning. Als men je bij de eerste blik onmiddellijk op waarde schat, hoef je minder je best te doen om te overtuigen. Daar is genoeg onderzoek naar gedaan.

Je voorkomen is ondersteunend

Ga bedachtzaam te werk maar houd het efficiënt. Zodra je uiterlijk te gekunsteld wordt of te veel tijd in beslag neemt, zit je op het verkeerde pad. Schroom niet om hulp te zoeken als je weinig interesse of talent hebt voor styling. Je voorkomen moet ondersteunend werken en niet een doel op zich zijn. Want, zoals met zoveel dingen geldt: overdaad schaadt.

Auteur Fiona Koning is imago adviseur bij De Kleurenverdieping

Fiona Koning

Reageer op dit artikel