nieuws

Halve kroket: gezonde lunch op kantoor

Geen categorie

De eerste ‘halve kroket’ van Nederland is een feit. De (halve) snack staat synoniem voor kleinere lunchporties en -producten die optimaal op elkaar zijn afgestemd: het optimaaltje. Met het ‘optimaaltje’ kunnen werknemers tijdens de lunch met gemak 24.000 kilocalorieën op jaarbasis besparen en toch gewoon met regelmaat een snack, soepje of andere warme hap blijven nuttigen, meldt Prorest Catering.

De eerste ‘halve kroket’ van Nederland is een feit. De (halve) snack staat synoniem voor kleinere lunchporties en -producten die optimaal op elkaar zijn afgestemd: het optimaaltje. Met het ‘optimaaltje’ kunnen werknemers tijdens de lunch met gemak 24.000 kilocalorieën op jaarbasis besparen en toch gewoon met regelmaat een snack, soepje of andere warme hap blijven nuttigen, meldt Prorest Catering.

Het zogenaamde Optimaaltje bestaat uit vijf wisselende producten voor de lunch. Een drankje, soep, een warme versnapering (bv. een halve kroket), een koude versnapering (bv. een broodje of een salade) en een drie-uurtje. Het lunchmenu is gebaseerd op de Schijf van Vijf en zo samengesteld dat het maximaal 500 kcal bevat.

‘We wilden al langere tijd een nieuwe impuls geven aan het thema ‘gezond’ in onze bedrijfsrestaurants in Nederland, en een concreet antwoord vinden op het toenemend aantal vragen van klanten om minimaal 30 procent kilocalorieën te besparen op de bedrijfslunch’, zegt Dick Bennink, algemeen directeur van Prorest. ‘We hebben dit bewust niet ingevuld door snacks te weren uit ons assortiment en productaanbod, of met de vinger te wijzen naar de gasten met de boodschap ‘u eet niet gezond genoeg’. Dat werkt namelijk niet.’

‘We hebben het heel simpel benaderd: mensen eten vaak te veel waardoor de maag om steeds meer blijft vragen, ze eten de verkeerde combinaties en eten onregelmatig op de dag waardoor ze op de meest vreemde tijden honger krijgen. Vanuit dit idee is de halve kroket beeldspraak geworden voor wat we in essentie willen communiceren: eet minder, eet gevarieerd en gespreid over de dag, eet minder verzadigde vetten en combineer goed met veel groenten, fruit en brood.’

23 kroketten

Jaarlijks eet 63 procent van werkend Nederland wel eens een snack op het werk. Elke werknemer is jaarlijks goed voor 23 kroketten. Karel Vinke, operationeel directeur van Prorest en verantwoordelijk voor het uitrollen van de nieuwe lunchformule: ‘Een halve kroket van 50 gram (90 kcal) smaakt net zo goed en heeft dezelfde smaaksensatie, maar bevat fors minder kilocalorieën, dan een hele van 100 gram (170 kcal). En dat geldt ook voor een kleiner kopje soep, een kleiner broodje en minder beleg. Die caloriewinst heb je al snel te pakken.’

Bron: mt.nl

Reageer op dit artikel