blog

Wat is jouw talent?

Persoonlijke ontwikkeling

Zo tegen het eind van het jaar worden ze weer gepland bij onze organisatie: de functioneringsgesprekken. Of, zoals wij dat noemen: de FG’s. Ik vind het altijd weer een raar moment.

Wat is jouw talent?
Gwennie Benjamins | fotograaf Peter Roek

Want laten we eerlijk zijn, écht gekke dingen zal je over het algemeen niet horen tijdens dit soort gesprekken. Het zou wat zijn als je op dit ene moment in het jaar te horen krijgt dat je eigenlijk niet functioneert. Dat men niet tevreden is over jou. Daar wacht je toch niet mee tot het einde van het jaar? Ik ga er altijd van uit dat collega’s en leidinggevenden je op een eerder moment zullen aanspreken als er iets hapert. 

Maar goed, het staat nu eenmaal in de regels: één keer per jaar moet er een FG plaatsvinden dat ook in je personeelsdossier (PD, juist ja) moet worden opgenomen. 

Al jaren grijp ik dit moment aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn om een ontwikkelingsslag te maken. Dat dit nog niet zo eenvoudig is als je al bijna twintig jaar in dit vak zit, mag duidelijk zijn. Ik bedoel: het notuleren is misschien eenvoudiger geworden door de komst van laptops, maar de inhoud van de gesprekken is niet veel veranderd. Agendabeheer blijft agendabeheer. Wat kan je dan nog als aanvulling gebruiken?  

Ooit had ik een leidinggevende die zei: “Als jij het jezelf niet leuker maakt in je baan, dan zal je altijd hetzelfde werk blijven doen.” Hoewel zij niet mijn favoriete leidinggevende was, vond ik dat ze met die uitspraak de plank raak sloeg.  

Ik probeerde dus mijn passies (schrijven en fotograferen) te integreren in mijn werk. Dat leek onmogelijk, want welke managementassistent gaat nu met pen, papier en fototoestel naar haar werk? Toch kwamen mijn skills van pas bij jubilea, afscheid van collega’s en teamuitjes.

Mijn weblog werd opgemerkt in een bijzondere periode in mijn leven en nu verschijnt mijn allereerste echte column niet alleen hier online, maar ook op papier in Management Support!

Mijn advies is dus om je FG niet alleen maar te gebruiken om te kijken hoe het gaat, maar vooral om ook te kijken wat je wilt en kunt doen. Gewoon, omdat het je werk een stuk leuker maakt. En wie weet sta je binnenkort na werktijd met een aantal collega’s op een yogamat, ga je sporten in lunchtijd of schrijf je een column voor een blad. Hoe gaaf is dat? 

Gwennie Benjamins

Gwennie Benjamins

Auteur: Gwennie Benjamins

Hoewel het nooit écht de bedoeling was om managementassistente te worden, werkt Gwennie Benjamins alweer jarenlang als ‘rechterhand van’. Zo heeft ze menig manager bijgestaan. Sinds tien jaar is ze werkzaam in de rechtspraak, waarvan de laatste twee jaar bij het bestuurssecretariaat van de rechtbank in Breda. In haar vrije tijd schrijft ze veel (zie: www.gwennie.nl) en fotografeert ze alles wat los en vast zit.  

Werken vanuit je talent

Wil je je talenten optimaal benutten, kom dan naar het Management Support Event op donderdag 16 november. Laat je inspireren door de sprekers tijdens het congres en ga direct aan de slag met een van je talenten in een workshop van 2,5 uur.

Reageer op dit artikel