nieuws

Multitasken maakt traag en humeurig

Persoonlijke ontwikkeling

In deze vijfde aflevering van Smart Brains (ons wekelijks nieuwtje over je hersenen) kijken we naar multitasken, een woord dat zo vaak wordt gebruikt en zo’n positieve lading heeft dat iedereen die er moeite mee heeft zich een sul voelt. ‘Waarom lukt het mij nu niet om twee dingen tegelijk te doen?’ De vraag is echter of twee dingen tegelijk doen wel zo efficiënt is.

Multitasken maakt traag en humeurig

Multitasken maakt traag en humeurig

Er is een eenvoudige manier om daar achter te komen. Probeer maar eens met je voet een rondje te draaien en tegelijkertijd met je hand in de lucht een 9 te schrijven. Lukt dat vloeiend? Waarschijnlijk niet. Ons brein is namelijk niet in staat om twee taken tegelijkertijd uit te voeren en zal switchen tussen de ene en de andere taak. Iedere keer als je switcht gaat tijd verloren. En – minstens zo erg – energie. Multitasken maakt ons dus trager en we raken sneller door onze energievoorraad heen.

Test: wanneer ben je het snelst?

Een andere manier om dat aan te tonen is de volgende test: schrijf zo snel mogelijk een willekeurig woord – bijvoorbeeld multitasken – op papier en schrijf vervolgens onder de m het cijfer 1, onder de u het cijfer 2 enzovoort. Klok de tijd die je haalt. Schrijf vervolgens
eerst de m op en daarna de 1 eronder, dan de u en de 2 eronder. Klok ook deze tijd. Wanneer was je het snelst?

“De hersenen van frequente multitaskers zijn continu gericht op alle informatie uit de omgeving zonder de onbelangrijke informatie te kunnen negeren”

Focus op één taak maakt energiek en efficiënt

Deze testjes laten duidelijk zien dat ons brein niet goed is in parallelle informatieverwerking. Ze doen vooral aan seriële (achtereenvolgende) informatieverwerking. Het is daarom veel beter om werkzaamheden serieel uit te voeren in plaats van parallel. Het is dan namelijk makkelijker om aandacht te blijven richten op de bron; je kunt je beter concentreren en de taak efficiënter (zonder tijdverlies) uitvoeren. Maar minstens zo belangrijk, je voert de taak ook beter uit omdat je in staat bent beter te selecteren welke informatie er bij deze taak toe doet. De hersenen van frequente multitaskers zijn continu gericht op alle informatie uit de omgeving zonder de onbelangrijke informatie te kunnen negeren. Focus op een taak maakt dat je veel makkelijker belangrijke informatie van onbelangrijke en totaal irrelevante informatie kunt scheiden.

“Je ziet vaak bij mensen die aan chronische stress lijden dat hun geheugen slechter wordt en hun stemming minder”

Multitasken maakt gevoelig voor stress, geheugenverlies en slechte stemming

Er kleeft nog een belangrijk nadeel aan multitasken, en dat is dat het stresssysteem in de hersenen voortdurend onder druk wordt gezet. Er is continu een gevoel van ‘ik ben nog niet klaar’, ‘ik moet nog iets doen’, ‘dit is belangrijk, dit is urgent’. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat die continue staat van paraatheid door prikkeling van het stresssysteem funest is. Niet alleen op de korte termijn – je hartslag en ademhaling gaan omhoog, de spanning in je spieren neemt toe en je mond wordt droger – maar zeker ook op de lange termijn. Zo kunnen bij chronische stress de cellen in je hippocampus sterven. De hippocampus is onder andere belangrijk voor je geheugen maar hij speelt ook een rol in het emotienetwerk. Je ziet dus vaak bij mensen die aan chronische stress lijden dat hun geheugen slechter wordt en hun stemming minder.

Advies is stop met multitasken

Het advies is dus: laat multitasken varen, hoe moeilijk dat ook is. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak laat jij je op een dag afleiden door Facebook, WhatsApp, Twitter of LinkedIn? Gemiddeld pakken mensen 200 keer per dag hun telefoon om een bericht te checken; de meesten van ons doen dat ook tijdens hun werk. Probeer eens een dag zonder social media te functioneren en ervaar wat dat met je aandacht doet. Zet alle signalen op je telefoon uit, zoek een stiltewerkplek op en concentreer je op je taak. Je zult zien dat je veel makkelijker in een flow komt en je klus aanzienlijk sneller klaart. En passant ga je aan het eind van de dag ook nog eens met een opgeruimd gevoel naar huis.

Meer weten?

Check deze video’s:

Multitasken is totaal inefficiënt [Nieuwsuur]
Hoe ga je om met een overdaad aan prikkels [Doordenkers]

Het boek Ik2 – de beste versie van jezelf van hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn staat vol met tests, oefeningen en methodieken.

Auteur: Mirjam Hulsebos

Verdieping

Maak als assistant slim gebruik van de ongekende mogelijkheden van je brein en doe mee met de training Powerbrein voor de assistant!

Boekentip

En lees ook bijvoorbeeld IK2, het nieuwste boek van Margriet Sitskoorn. In deze video vertelt ze wat je daaraan hebt.

Smart Brains-serie

Je executieve brein
Stel je bloot aan wat je moeilijk vindt
Hoe empathisch is je manager?
Eigenschappen die leiden tot succes
Multitasken maakt traag en humeurig
Pijn en genot leiden je brein op het werk
Kabouterraadsel
Zo word je slimmer
De illusie van de puur zakelijke beslissing
12 onmisbare vaardigheden voor succes
3 manieren om moral licensing af te leren

Reageer op dit artikel