nieuws

Smart brains: hoe empathisch is je manager?

Persoonlijke ontwikkeling

In deel 3 van Smart Brains (ons wekelijks nieuwtje over je hersenen) aandacht voor empathisch vermogen, en het ontbreken daarvan bij managers. Het heeft alles te maken met het stofje oxytocine.

Smart brains: hoe empathisch is je manager?

Oxytocine

Ken je het stofje oxytocine? Dat is een stofje dat vrijkomt in de hersenen en gevoelens van vertrouwen en empathie creëert. Het wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd, relaxhormoon en vertrouwenshormoon.

Vertrouwen

Is er bij jou in de organisatie een vertrouwenscultuur, dan bof je! In een vertrouwenscultuur hebben medewerkers rond de 30% meer energie en ervaren ze 70% minder stress dan in een werkomgeving waar bijvoorbeeld angst regeert. En empathie is cruciaal in sociale groepen (deze fraaie TED-talk van Jeremy Rifkin maakt dit duidelijk). We zijn biologisch voorgeprogrammeerd voor empathie: als je kijkt naar wat een ander ervaart (denk maar aan een horrorfilm, of een schorpioen die over iemands arm loopt) lichten in jouw hersenen dezelfde neuronen op als bij het echte slachtoffer. Gevoelens zijn tot op zekere hoogte ‘besmettelijk’.

Empathie

Leiders die positieve emoties ventileren, maken oxytocine vrij in de hersenen van medewerkers. Dat ontdekte Amerikaanse neurowetenschapper dr. Paul Zak. Hij noemde oxytocine ook wel het ‘morele hormoon’. Hetzelfde hormoon dat ons loyaler maakt.

Persoonlijkheidsstoornissen

Maar… de werkelijkheid staat soms ver van dit oxytocine-ideaal af. Lees het artikel ‘het coachen van schadelijke leiders’ van executivecoach, psychoanalist/psychotherapeut en managementwetenschapper Manfred F.R. Kets de Vries maar eens. Hij heeft in zijn beroepspraktijk ervaren dat ‘een verrassend aantal senior executives lijdt aan een of andere persoonlijkheidsstoornis’. Op nummer 1 staat de pathologisch-narcistische executive. Gevolgd door de manisch-depressieve executive, de passief-agressieve executive en de executive met een emotionele disconnectie (alexithymie). Niet bepaald empathische persoonlijkheidstypen. Kets de Vries bespreekt de symptomen, en hoe je met zulke leiders omgaat. Soms blijken ze beyond repair

8 basisbehoeften

Leiders kunnen met hun gedrag oxytocine vrijmaken in het brein van hun medewerkers. Dat kunnen ze doen door te voorzien in 8 basisbehoeften: erkenning, concrete en uitdagende doelen, empowerment, autonomie, openheid, support, ontwikkeling en integriteit.

Tool Neuroview

Sinds kort is er de tool Neuroview, gebaseerd op het onderzoek van Zak en gelanceerd door InContext. Michiel Castelijns van InContext: ‘Leiders kunnen direct invloed uitoefenen op de mate van vertrouwen bij hun medewerkers, en daarmee indirect op factoren als betrokkenheid, productiviteit en verloop. Als ze een of meer van de fundamentele behoeften negeren, blijven medewerkers ontevreden. En dat heeft een sterke invloed op de gezondheid van medewerkers en de prestaties.’
Voor wie niet meteen NeuroView in huis wil halen: met het ontwikkelen van empathisch vermogen kom je een heel eind. Test om te beginnen eens hoe empathisch je zelf bent! Ga jij waarschijnlijk geen oxytocine vrijmaken? Dan vind je er ook tips om je empathisch vermogen een boost te geven.

Auteur: Yvonne Halink | Bewerkt door: Vera Bot

Verdieping

Maak als assistant slim gebruik van de ongekende mogelijkheden van je brein en doe mee met de training Powerbrein voor de assistant!

Boekentip

En lees ook bijvoorbeeld IK2, het nieuwste boek van Margriet Sitskoorn. In deze video vertelt ze wat je daaraan hebt.

Smart Brains-serie

Je executieve brein
Stel je bloot aan wat je moeilijk vindt
Hoe empathisch is je manager?
Eigenschappen die leiden tot succes
Multitasken maakt traag en humeurig
Pijn en genot leiden je brein op het werk
Kabouterraadsel
Zo word je slimmer
De illusie van de puur zakelijke beslissing
12 onmisbare vaardigheden voor succes
3 manieren om moral licensing af te leren

Reageer op dit artikel