nieuws

Pijn en genot leiden je brein op het werk

Persoonlijke ontwikkeling

S

Pijn en genot leiden je brein op het werk

Status: wat is jouw plek in de pikorde?
Certainty: hoe zeker ben je van de toekomst?
Autonomy: in hoeverre kun je je eigen keuzes maken en controle over dingen uitoefenen?
Relatedness: in hoeverre voel je je geaccepteerd en hoor je bij een groep?
Fairness: in hoeverre word jij of jouw groep eerlijk behandeld?

Hoe hoger een actie op deze vijf punten scoort, hoe meer geneigd we zijn ermee door te gaan. En hoe lager een actie scoort, hoe meer we de hakken in het zand zullen zetten en het plan zullen proberen te saboteren.

Aantasting SCARF oorzaak van conflicten en vastlopende projecten

Deze vijf punten zijn de belangrijkste reden waarom op de werkvloer conflicten ontstaan en projecten vastlopen. Ga in je eigen omgeving eens na welke conflicten je de laatste tijd hebt meegemaakt; tussen collega’s onderling die het maar niet eens worden over een plan, of tussen klant en leverancier. Kijk dan eens dieper naar de oorzaak van dat conflict. Heel vaak is het zo dat de ene partij iets doet wat de ander in zijn SCARF aantast. Die andere partij zet dan de hakken in het zand, waardoor de eerste weer in zijn SCARF wordt aangetast. En zo beland je al snel in een vicieuze cirkel.

Laat de ander stijgen op zijn SCARF en krijg medewerking

Hoe anders is het wanneer je de ander laat stijgen op zijn SCARF. In dat geval kun je op alle medewerking rekenen. Het grappige is dat pijn en genot vaak twee kanten van dezelfde medaille zijn. Draai het daarom eens om. Wil je als verkoper bijvoorbeeld een klant binnenhalen, spreek hem dan niet aan op zijn onzekerheden – zonder ons fantastische product zult u de boot missen, if you snooze you loose – maar op zijn leiderschap: u ziet ook dat de markt verandert. Met ons product kunt u als eerste de stap maken naar een nieuw businessmodel en voorsprong nemen op uw concurrenten.

Weten hoe gevoelig jij bent? Doe hier een online test om te weten hoe gevoelig jij bent voor de vijf SCARF-factoren. Je krijgt meteen tips hoe je SCARF-gerelateerde valkuilen kunt omzeilen. Handig, want ons brein kan bij tijd en wijle best een beetje sturing gebruiken.

Auteur: Mirjam Hulsebos

Verdieping

Maak als assistant slim gebruik van de ongekende mogelijkheden van je brein en doe mee met de training Powerbrein voor de assistant!

Boekentip

En lees ook bijvoorbeeld IK2, het nieuwste boek van Margriet Sitskoorn. In deze video vertelt ze wat je daaraan hebt.

Smart Brains-serie

Je executieve brein
Stel je bloot aan wat je moeilijk vindt
Hoe empathisch is je manager?
Eigenschappen die leiden tot succes
Multitasken maakt traag en humeurig
Pijn en genot leiden je brein op het werk
Kabouterraadsel
Zo word je slimmer
De illusie van de puur zakelijke beslissing
12 onmisbare vaardigheden voor succes
3 manieren om moral licensing af te leren

Reageer op dit artikel