nieuws

‘Managers willen dat assistants blijven leren’

Persoonlijke ontwikkeling

Vandaag is het nationale secretaressedag! Dat assistants niet meer alleen een bloemetje willen voor secretaressedag is bekend. Door een steeds uitdagender takenpakket krijgen jullie het liefst een opleiding of cursus van het management. Goed nieuws: uit nieuw onderzoek blijkt dat managers graag willen dat hun assistant blijft leren.

‘Managers willen dat assistants blijven leren’

Assistant2 heeft een onderzoek uitgevoerd onder 500 managers om na te gaan hoe belangrijk zij het vinden dat hun assistant door blijft leren. Hieruit blijkt dat 96,3% van de managers het wel degelijk belangrijk vindt, juist omdat de secretaresse van nu meer verantwoordelijkheid heeft. De managers zijn van mening dat een opleiding ook bijdraagt aan betere werkresultaten, minder ziekteverzuim en een prettigere werksfeer.

Persoonlijke ontwikkeling populair

Uit het onderzoek blijkt ook dat 85% van de ondervraagde managers hun assistants hiervoor momenteel al ruimte geven, door opleidingen en cursussen aan te bieden, alleen moeten de assistants zelf wel actie ondernemen om er iets mee te doen. Als gekeken wordt naar de gebieden waarin managers deze opleidingen en cursussen aanbieden, blijkt dit vooral op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (63%), digitale communicatie (55%) en projectmanagement (44%).

8 op de 10 managers zien de rol van hun assistant voornamelijk als ondersteunend, maar managers benadrukken dat het ook in deze rol belangrijk is voor assistants om te blijven werken aan soft- en hardskills.

De resultaten zijn tegenstrijdig met het onderzoek van Assistant2 van vorig jaar. De 350 ondervraagde assistants gaven toen aan dat zij welwillend zijn om door te leren, maar ze lieten zich tegenhouden door het idee dat hun management dit niet op prijs stelt om persoonlijk door te groeien. Stimulans van hun managers door middel van cursussen werd vervolgens aangeraden.

Managers stimuleren ontwikkeling

Op basis van huidig onderzoek kan geconcludeerd worden dat managers wel de ruimte geven voor ontwikkeling, maar dat assistants deze kans niet aangrijpen. “Het is zaak dat de assistants nu zelf in beweging komen en op zoek gaan naar hun passie door middel van opleidingen en cursussen”, aldus Fons Scheltema, directeur-eigenaar van Assistant2. Hij stelt dat mensen die werken vanuit hun passie productiever en efficiënter werken en dat het belangrijk is om stress en burn-outs te kunnen voorkomen. Een uitkomst voor managers zou volgens hem het instellen van twee verplichte cursusdagen voor assistants zijn. Scheltema roept in ieder geval alle assistants op om “die stap naar voren te zetten en naast zijn of haar manager te gaan staan.” Verschuilen is verleden tijd.

> Nieuwsgierig naar de oorsprong van Secretaressedag? Lees het hier. 

Reageer op dit artikel