nieuws

De baan voor het leven bestaat niet meer

Persoonlijke ontwikkeling

De ene medewerker is de andere niet: tussen karakters, generaties en branches bestaan forse verschillen. De een zit liever twintig jaar veilig op dezelfde stoel, terwijl het bij de ander na project twee al gaat kriebelen. Zijn jonge secretaresses jobhoppers en wil alleen de vijftiger juist de zekerheid van vast werk? Managementassistenten aan het woord.

De baan voor het leven bestaat niet meer

De arbeidsmarkt van 2017 is in veel opzichten totaal anders dan die van 1997. Waar twintig jaar geleden de meeste mensen een vast contract ambieerden, kennen we nu flexibele schillen en nul-urencontracten. Het ontslagrecht, de economische veranderingen en sociale ontwikkelingen zorgden ervoor dat de baan voor het leven eigenlijk niet meer bestaat. Daarnaast zijn veel beroepen in beweging. Voor secretaresses is dat een zorgpunt, omdat hun vak deels wordt geautomatiseerd of gedigitaliseerd. Hoe je dan je meerwaarde houdt en werk vindt dat je goed ligt kan een grote uitdaging zijn. Blijf je veilig zitten, of ga je juist wisselen van werkgever?

Houding van leidinggevende cruciaal

We spraken vier secretaresses en een specialist in loopbaancoaching over de duur van een ondersteunend dienstverband. Elke secretaresse die we spraken zoekt uitdaging in het vak en de vrijheid om zelf dingen op te zetten; wie dat niet vindt gaat op zoek naar andere taken of een andere functie. Niet altijd buiten de deur; bij een grotere organisatie kun je dat vaak ook intern vinden.

Opvallend daarbij is dat alle secretaresses uit dit artikel de houding van hun leidinggevende bepalend noemen voor hun werkplezier. Voor hen is het cruciaal dat er wederzijds respect is, juist ook in drukke tijden. Wie uitdaging en respect krijgt, blijft veel langer bij die werkgever dan wanneer dit niet het geval is.

Wil jij je talent laten groeien? Ga dan lekker aan de slag met je persoonlijke en professionele ontwikkeling en vraag onze gratis opleidingsgids 2018 aan

Verschillen tussen generaties

Wat wisselen van werkgever betreft ziet Marloes Halmans van loopbaancoaching bureau The Happy At Work Agency wel verschillen tussen de generaties, maar ook grote overeenkomsten. “De jongere generatie is veel met zichzelf bezig en moeilijker te motiveren voor dingen waar ze niet blij van worden. Ze zijn opgegroeid met de vanzelfsprekendheid dat vrouwen alles konden en ook de luxe dat alles voor ze wordt geregeld.”

Waar de jongere generatie zoekende is, weet de oudere generatie wat ze loslaten, is haar ervaring. “Iemand van 25 wil vrijheid combineren met veiligheid; iemand van 50 juist andersom. Die hebben de veiligheid dat ze weten hoe hun leven gelopen is, maar de overeenkomst is dat beiden zich afvragen: wat is het dat mijn leven leuk maakt en waar vind ik dat?”

Afwisseling

Mariska (35) heeft acht jaar werkervaring, waarvan zes jaar bij deze werkgever. Ze zit nu een jaar in haar derde functie en weet niet goed wat de toekomst brengt, maar wel wat ze zoekt: “Nieuwe projecten krijgen waar je je ei in kwijt kunt, dat maakt het verschil. Wat zijn mogelijkheden om te groeien hier en hoeveel uitdaging krijg ik? Ik heb mijn plafond hier gelukkig nog niet bereikt.”

Ze realiseert zich wel dat voor nieuwe binnenkomers het heel fijn is als er echte oudgedienden zijn. “Mensen die weten hoe dingen zijn gegroeid, waarom processen zijn bedacht en waar je voor wat moet zijn”, zegt Mariska. “Die mix is heel belangrijk. Nieuwe mensen geven energie, maar in een organisatie met alleen flexmensen is de continuïteit in het geding.”

Mieke (26) is ook zo’n secretaresse die de afwisseling zoekt. “Ik wil niet werken op de cruise control; ik zoek uitdaging en diversiteit. En werk kan nog zo leuk zijn, als ik alleen met mijn leidinggevende een klik heb en niet met mijn collega’s, dan daalt mijn interesse en ga ik verder kijken.” De jongere managementondersteuner heeft volgens Mieke een ander profiel dan haar oudere collega. “Mijn generatie secretaresse is diverser en breder opgeleid, meer gericht op het assisteren van de manager, al maakt niet iedere manager daar gebruik van.” Ze werkt nu bij haar derde werkgever in drie jaar tijd en kan zich niet voorstellen dat ze net als haar tante 35 jaar voor dezelfde baas zou werken. “Ik ben nog jong en ongebonden, dus dit kan prima. Was ik 45-plus met een gezin met pubers, dan keek ik er waarschijnlijk anders tegenaan.”

Bewust flexibel

Zo iemand is Tineke (55), maar zij koos op haar 47e juist heel bewust voor flexibel werken op detacheringsbasis. Ze kijkt een half jaar vooruit, maximaal twee jaar. Tineke ziet haar strategie als een combinatie van karakter en leeftijd: “Ik blijf altijd alert: leer ik hier iets, zijn dit leuke mensen? Ik ben inmiddels verslaafd aan projectmatig werken: je bouwt op, piekt, bouwt af en gaat door naar het volgende project. Als ervaren managementondersteuner ben ik gepokt en gemazeld, dat is mijn voorsprong op de jongere generatie. Die zitten me wel op de hielen, dus ik blijf investeren in mezelf.”

Tineke realiseert zich wel dat haar loopbaankeuzes makkelijker zijn voor wie een stabiel financieel thuisfront heeft, omdat ze door haar werkomstandigheden een wisselend inkomen heeft. “Maar als ik me ga vervelen, gaan mijn antennes uit. Dan ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging.  De komende vijf jaar blijft Tineke op detacheringsbasis werken en gaat ze besluiten of ze daarna nog doorgaat tot haar pensioen. Haar advies aan collega’s is om te wisselen van werkgever, ook al lijkt het je heel eng. “Het brengt je iets om dit zo te doen; je komt nagenoeg altijd op een hele leuke andere plek.”

Dynamiek en verandering

Nici (50) heeft tot nu toe een heel andere loopbaan gehad dan Tineke. Ze werkt al 28 jaar bij dezelfde werkgever in de zorg, al was dat niet altijd in dezelfde functie. Nici heeft ook variatie en uitdaging nodig en krijgt die hier volop. “Ik wil niet elke dag mijn vaste ding doen, ik heb liever afwisseling in mijn werkzaamheden en dat krijg ik hier. Het secretariaat waar ik nu zit heb ik vijftien jaar geleden zelf opgezet, net als daarvoor op een andere afdeling.” Haar leidinggevende betrekt haar bij projecten en dat bevalt haar uitstekend. “Ik wil meedoen, meedenken, mijn eigen ding doen. De zorg heeft me daarin altijd aangetrokken; dynamiek en continue verandering. Ik zou niet ergens anders willen werken.”

Nici is geen uitzondering met haar 28 jaar; ze heeft meer collega’s met langere dienstverbanden – in alle functies, niet alleen maar secretaresses. Marloes van The Happy At Work Agency ziet dat als een branchekenmerk: “Beroepsgroepen verschillen meer dan generaties. Langer blijven zitten komt vooral voor in de wat conservatievere hoeken van de arbeidsmarkt: overheid, bankwezen, de zorg. Daar hebben mensen veel zekerheid en hoeven ze niet weg. Hoe meer je wordt gepamperd, hoe langer je blijft, zeker in administratieve functies. Want wie nu nog geen vast contract heeft, gaat dat niet meer krijgen. De baan voor het leven bestaat niet meer.”

Auteur Karen Visser

Karen Visser

Aan de slag met je ontwikkeling

Wil jij je talent laten groeien? Ga dan lekker aan de slag met je persoonlijke en professionele ontwikkeling en vraag onze gratis opleidingsgids 2018 aan.

Reageer op dit artikel