nieuws

Slaapverwekkend en niet inspirerend

Vergaderen

Het merendeel van de vergaderingen en presentaties op kantoor is niet inspirerend of productief. En wat doet de gemiddelde luisteraar dan? Inderdaad: die valt in slaapt. Dit blijkt uit onderzoek van Sharp onder 2163 kantoormedewerkers in Europa, waaronder 358 Nederlanders. Uit de resultaten blijkt dat bijna één op de tien werknemers wel eens in slaap […]

Het merendeel van de vergaderingen en presentaties op kantoor is niet inspirerend of productief. En wat doet de gemiddelde luisteraar dan? Inderdaad: die valt in slaapt.

Dit blijkt uit onderzoek van Sharp onder 2163 kantoormedewerkers in Europa, waaronder 358 Nederlanders. Uit de resultaten blijkt dat bijna één op de tien werknemers wel eens in slaap is gevallen tijdens een presentatie op het werk (9 procent) en dat een derde van de werknemers heeft gezien dat iemand zat te snurken (34 procent). Daarnaast zegt 10 procent van de medewerkers ooit een smoes bedacht te hebben om weg te komen bij een saaie vergadering. Een derde (34 procent) van de respondenten (34 procent) zat een kwart tot de helft van de presentatie ergerns anders met zijn of haar gedachten. Ruim 10 procent dacht zelfs bijna de hele presentatie aan iets anders.

De meerderheid van de ondervraagden (86 procent) besteedt een aantal uren per week aan het vergaderen, maar ziet dat veelal als tijdverspilling. Slechts 16 procent beschrijft de vergaderingen als ‘inspirerend’ terwijl 75 procent zegt productiever te zijn achter zijn of haar bureau.

Wat vinden de ondervraagden dan zo vervelend tijdens een presentatie? Het volgende:

1. Te lange gesprekken of discussies (55 procent)
2. Een saaie spreker (48 procent)
3. Geen inspirerende inhoud (43 procent)

Maar liefst 58 procent van de deelnemers aan het onderzoek denkt dat vergaderingen beter zouden verlopen als het een gezamenlijke inspanning wordt. Een vijfde geeft aan wel eens iets te willen zeggen maar de kans niet krijgt.

Een lesje timemanagement en een presentatietraining zouden in dat geval wel eens het verschil kunnen maken.

Training: Timemanagement

Reageer op dit artikel