nieuws

Het perfecte jasje, een must-have in je zakelijke garderobe

Commerciële vaardigheden

Het perfecte jasje, een must-have in je zakelijke garderobe

Colbert, jasje, blazer. Allemaal termen voor het kledingstuk dat niet meer is weg te denken uit de zakelijke garderobe van de vrouw. Op dit moment geldt het colbert nog altijd als het kledingstuk dat (zowel voor de man als vrouw) binnen de zakelijke context en in de politiek nagenoeg altijd passend is.

Met een jasje kom je zakelijk en professioneel over. Het geeft body en power aan je silhouet en is voor veel gelegenheden geschikt. Voor een sollicitatiegesprek, een netwerkbijeenkomst of een belangrijke presentatie zit je met een jasje altijd goed. Niet voor niets is een jasje een echte must-have in jouw (zakelijke) garderobe.

Soorten jasjes

Je hebt vele typen jasjes. Waar kun je op letten bij de aanschaf van een jasje?

Double breasted (dubbele rij knopen) of enkel-knoops

Het double-breasted jasje (dubbele rij knopen) is niet voor iedereen geschikt. Door de dubbele rij knopen maakt dit type jasje je optisch breder en korter. Om die reden is een enkel-knoopsjasje een betere investering. Let er hierbij ook op of je het jasje dicht kunt doen (bovenste knoop), zonder dat het jasje te strak gaat staan (er verschijnen dan horizontale lijnen of plooien).

Mouwlengte jasje

Voor een verzorgde en stijlvolle look is de juiste mouwlengte belangrijk. De mouw hoort te eindigen op de muis van je hand. Ben je een kleine vrouw, laat de mouw dan innemen of kies voor merken die kleine maten in de collectie hebben (Miss Etam, SuiStudio). Franse, Italiaanse en Spaanse merken kennen over het algemeen een maatvoering die eerder geschikt is voor de kleine, tengere vrouw (maatvoering valt ook klein). Bij online winkelen kun je letten op de term ‘petite’ (Zalando of Asos).

Meer over de zakelijke garderobe:

De jurk is niet meer weg te denken

Ben je juist lang, dan kunnen de reguliere confectiejasjes voor jou te kort vallen. Ga op zoek naar jasjes met een maatvoering voor de langere vrouw (eveneens Miss Etam en Sui Studio). Nederlandse, Duitse en Scandinavische merken zijn vaak meer geschikt voor de vollere (en/of) langere vrouw.

Kwaliteit blazer

Let bij de aanschaf op de kwaliteit en de uitstraling die je zoekt. Kwaliteit kun je herkennen aan de gebruikte stof (cooked wool, bouclé, viscose in plaats van katoen of tricot), een goede pasvorm, de voering, het stiksel en eventuele details. Vaak betekent dit ook een hogere prijs. Bedenk hierbij dat de uiteindelijke prijs wordt bepaald door het aantal keren dat je een kledingstuk draagt. Een duurder jasje gaat vaak meerdere seizoenen mee, zeker als je vooral neutrale kleuren kiest (blauw, zwart, taupe, grijs).

Materiaal en pasvorm bepalen uitstraling

Het gekozen materiaal en de pasvorm zijn zeer bepalend voor de uitstraling die je in een jasje krijgt. Glad geweven stoffen (wol) geven een meer formele look. In een gebreid jasje, linnen jasje of een jasje van tricot oog je informeler maar vaak ook meer benaderbaar. Een getailleerd model straalt pit, kracht en formaliteit uit. Een oversized model is een casual uitvoering van een jasje.

Wil je een meer stoere look? Kijk dan eens naar een exemplaar van leer. Je vindt tegenwoordig veel leren jasjes die geschikt zijn om jouw zakelijke outfit te complementeren. Mooie voorbeelden zijn de jasjes van Claudia Sträter of Arma. Hoe meer ritsen, details en versieringen, hoe informeler het exemplaar.

Draagcomfort jasje

Draag je liever geen jasjes omdat het je bewegingsvrijheid inperkt? Kijk dan eens naar jasjes van viscose of travel-stof. Travel-stof is een gemakkelijke stof, het kreukt niet, is strijkvrij en heeft een zeer hoog draagcomfort. Door de stretch in de stof geeft het je veel bewegingsvrijheid. De stof heeft wel een meer casual uitstraling. Merken die jasjes hebben in dit materiaal zijn: Studio Anneloes, Jane Lushka, Helen Hart.

Doe je je colbert dicht of open?

Anders dan bij de man is er geen vaste etiquette of je een enkel-knoopsjasje altijd dicht moet hebben als je staat. Ik vind het persoonlijk verzorgder staan als je het jasje dichtknoopt. Zeker voor een groep, bij een presentatie of bij binnenkomst staat het professioneel als je jasje gesloten is. Een double-breasted jasje draag je altijd gesloten.

Tot zover mijn tips over het jasje, hét ultieme kledingstuk om zakelijk, stijlvol en professioneel voor de dag te komen.

Wil je meer weten over kleding die recht doet aan jouw figuur, imago, persoonlijkheid en kleur? Geef je zelf dan eens een styling- of kleuradvies cadeau. Op die manier maak je kennis met stijl- en kleurtips die een boost kunnen geven aan jouw professionele uitstraling.

Berna de Jong is imagostylist, www.bernadejong.nl

Reageer op dit artikel