artikel

Kantoorpolitiek positief gebruiken: 6 tips

Taal en communiceren

TIP 1: Ontwikkel een politieke antenne

Observeer iedereen: hoe gaan mensen met elkaar om, wie zijn de informele beïnvloeders? Zorg dat je een goede werkrelatie hebt met de mensen in je omgeving en de mensen die belangrijk zijn voor je werk.

TIP 2: Handel vanuit je eigen normen van fatsoen en integriteit. Roddel niet.

Als iemand een nare opmerking tegen je maakt, laat je dan niet verleiden om de tegenaanval te kiezen. Beheers je en reageer netjes en respectvol. Als het echt te bont wordt, kun je het bespreekbaar maken, maar ga nooit spiegelen. Daarmee verminder je je invloed.

TIP 3: Bouw een netwerk op en onderhoud je relaties

Richt je niet alleen op de mensen die je persoonlijk aardig vindt. Vraag ook eens advies aan iemand met wie je wat minder vaak omgaat. Vergroot je zichtbaarheid en onderhoud relaties door bijvoorbeeld af en toe een kop koffie met hen te drinken en te vragen wat hen bezighoudt.

TIP 4: Voorkom dat je je snel persoonlijk aangevallen voelt

Dit is vaak een grote uitdaging voor vrouwen. Ik heb pas nog een groep secretaressen getraind en eentje gaf aan dat ze beledigd was als haar baas papieren op haar bureau deponeerde met een geeltje erop dat vroeg of ze iets wilde doen. Maar dat is gewoon een manier van communiceren. Misschien niet de meest nette, maar hij is ook maar een mens. Het is niet persoonlijk, hij wil gewoon dat iets geregeld wordt en heeft niet altijd tijd voor een praatje.

TIP 5: Zorg dat je betrouwbaar overkomt en bent

Leer communiceren. Het kan best zijn dat je geen tijd hebt om iets direct te doen, maar communiceer dat dan. Wacht niet af tot iemand je drie e-mails heeft gestuurd om vervolgens geïrriteerd te reageren met een ‘Je ziet toch dat ik het druk heb’. Nee, dat zien ze niet. Benoem het.

TIP 6: Zorg voor een balans tussen geven en nemen: voor wat hoort wat

Pas ervoor op dat mensen het logisch gaan vinden dat je dingen oppakt. Bedenk: Wat hoort bij mijn functie? Wat doe ik extra? En als je iets extra’s doet, laat dan ook weten dat het extra is en buiten je functie valt. Als je altijd maar geeft en nooit ontvangt, gaat dat energie kosten. Wanneer je mensen een gunst bewijst of hen helpt met hun werk, schroom dan niet om iets terug te vragen.

Meer informatie: www.banninkcoaching.nl

Lees ook: Zo gebruik je kantoorpolitiek positief

Reageer op dit artikel