artikel

Hoe schrijf je een goede tekst?

Taal en communiceren

Wat is de beste manier om een tekst te schrijven? Het is lastig om hier een duidelijk antwoord op te geven, want iedereen heeft zijn eigen stijl. Toch is er één handige bepaalde aanpak met een evenwicht tussen creativiteit en structuur: het motto ‘schrijven is schrappen’. Zo pas je dat toe bij het tekstschrijven.

Hoe schrijf je een goede tekst?

Je begint lekker spontaan te schrijven. Eerst de inleiding, dan de tekst zelf, dan een pakkend slot. Je typt gewoon alles wat in je opkomt, ongeachte type- of schrijffouten. Zonder een criticus op je schouder die overal een rode streep doorheen wil halen.  Het voordeel hiervan is dat creatieve ideeën nog tijdens het schrijven tot stand kunnen komen. Ga dus niet tussentijds controleren en corrigeren. Formuleer erop los en wees niet bang voor fouten.

Correctierondes

Daarna volgen de correctierondes. En dat is schrappen, het eigenlijke schrijven. Hoe doe je dat?

  1. Controleer op inhoud. Vraag jezelf steeds af of bepaalde informatie wel interessant en duidelijk is voor jouw lezers. Dient de informatie het vastgestelde doel? En komt deze wel over? Wat bedoel je er eigenlijk mee?
  2. Beperk de details. En val niet in herhalingen.
  3. Herstel alle tik- en spelfouten die je tijdens het ongedwongen schrijven hebt gemaakt.

Tips voor een goede tekst

Als je tijd hebt, kun je de tekst het beste een dagje wegleggen. De volgende dag haal je er verrassend veel fouten uit. Het kan ook fijn zijn om een de tekst nog door een ander te laten lezen. Iemand anders ziet toch vaak dingen die je zelf over het hoofd hebt gezien.

Bron: negen regels naar een duidelijke tekst 

Reageer op dit artikel