artikel

Flyer maken door medisch assistent

Taal en communiceren

Je kunt verschillende redenen hebben om een flyer te maken. Misschien om een (medisch) evenement aan te kondigen, om patiënten te informeren over een nieuwe dienst of behandeling, als handleiding voor een digitale handeling of om patiënten een overzicht te geven met tips en contactmogelijkheden. Niet iedereen zit immers online en kan alle informatie online […]

Flyer maken door medisch assistent

Je kunt verschillende redenen hebben om een flyer te maken. Misschien om een (medisch) evenement aan te kondigen, om patiënten te informeren over een nieuwe dienst of behandeling, als handleiding voor een digitale handeling of om patiënten een overzicht te geven met tips en contactmogelijkheden. Niet iedereen zit immers online en kan alle informatie online opzoeken.

Deze zaken moeten in elk geval in een flyer

Bepaal het doel van de flyer. Komt dit doel goed uit de verf via tekst en beeld? Welk formaat moet het hebben? Moet het passen in een envelop of folderrek?

Wie is de doelgroep?

Kinderen en senioren zijn lastig te bereiken met één en dezelfde folder. Het kan de moeite zijn om twee of meer aparte folders te maken.

Kies een rake kop.

Zoals de vraag waarop de flyer antwoord geeft: ‘Wat kun je verwachten na een … behandeling?’

De tekst moet zo kort en compact mogelijk zijn en heel concreet.

Maak een opsomming; geef bijvoorbeeld 10 stappen weer. Hou het wel bij hoofdlijnen. Voor uitgebreide teksten maak je een brochure of folder. Check en dubbelcheck altijd spelling en grammatica of laat dit doen door een professionele tekstschrijver of redacteur. Neem altijd de contactgegevens op van jouw organisatie: adres, telefoon, url, mailadres enzovoort.

Kies een afbeelding die de tekst verbeeldt, ondersteunt of aanvult.

Kies bij medische onderwerpen niet voor voor een bloederige operatiefoto, dat schrikt mensen af. Maar kies voor een ‘zachtere’ medische tekening.

Zorg qua opmaak voor een duidelijk lettertype en een grote, goed leesbare letter en tekstkleur.

Gebruik niet te veel onderstrepingen, vetgedrukte woorden of hoofdletters. Een goede leesbaarheid staat voorop. Zorg dat regels en alinea’s netjes onder elkaar staan.

Je kunt mensen ook iets laten doen met de flyer.

Als je er een bon op maakt die patiënten kunnen inleveren om iets te krijgen, genereer je aandacht.

Geef de flyer een bewaarfunctie.

Zet op de achterkant bijvoorbeeld handige gegevens die de lezers in een adresboek kunnen bewaren, of print er een jaarkalender op.

Laat de flyer printen.

Heb je geen huisdrukker, mail de flyer dan naar een copyshop om te laten printen. Ook online zijn er heel veel mogelijkheden.

Hoe verspreid je de flyers?

Het kan handig zijn ook een pdf-versie te hebben die je online kunt plaatsen.

Gaat het om een actuele, belangrijke boodschap maak dan ook een poster die je op of achter de balie plakt.

Bron: Handboek medisch assistent, Leonore Pulleman

Ook interessant

Opzetten medische bibliotheek
Tips voor het uitwerken van dictaten
Taken van de medisch secretaresse en de eisen die gesteld worden
Boek Praktische vaardigheden voor de medisch assistent

 

Reageer op dit artikel