artikel

Tips om je creativiteit te stimuleren

Taal en communiceren

‘Ik ben niet zo creatief’, hoor ik mensen vaak roepen. Geloof zo’n uitspraak niet van jezelf! Met schrijven is het net als met schilderen of beeldhouwen: je hoeft geen natuurtalent te zijn, je kunt het leren. Dus stop jezelf af te remmen en ga aan de slag. Om je op weg te helpen, vind je hier allerlei oefeningen en tips.

Tips om je creativiteit te stimuleren

Ochtendpagina’s

Zodra je ’s ochtends wakker wordt, pak je je schrijfschrift en begin je te schrijven. Dit doe je een half uur. Je mag niet stoppen met schrijven om even na te denken of om te herlezen. Dit is allemaal verboden. De opdracht is: doorschrijven tot je timer afloopt. Klaar? Sluit je schrift en begin je dag. Wat je op papier hebt gezet doet er niet toe. Je mag het zelfs niet nalezen. Het gaat erom dat je de flow in je schrijven terugvindt en je interne criticus het zwijgen oplegt.

Kriskras schrijven

Pak een A-4’tje en vouw het in de lengte door het midden. Schrijf op de linkerhelft tien zelfstandige naamwoorden. Daarna schrijf je op de andere helft tien werkwoorden. Schrijf nu zinnen met het zelfstandig naamwoord en het werkwoord dat naast elkaar staat. Gaat je dit gemakkelijk af? Combineer dan twee zelfstandig naamwoorden en twee werkwoorden. Wees creatief!

Horen, zien, ruiken, voelen en proeven

Maak een zelfportret waarin je jezelf beschrijft door de vijf zintuigen. Hoe klink jij? Hoe ziet de wereld jou of hoe zie jij de wereld? Hoe ruik, voel en proef je? Leef je uit! Spreek van tevoren af dat je de tekst aan niemand laat lezen. Laat jezelf dus lekker gaan.

Toen ik de deur van de schuur opendeed…

Pak een leeg A-4’tje en schrijf de zin ‘Toen ik de deur van de schuur opendeed’ op de eerste regel. Zet dan je timer op tien minuten en ga schrijven. Je schrijft ‘door’ op die eerste woorden. Er is geen goed en fout. De enige regel is dat je moet doorschrijven tot de wekker afloopt. Heb je een black-out? Schrijf dan ‘Wat ik eigenlijk bedoel is…’ en ga dan weer verder. Ben je niet meer te stoppen? Ook goed!

Roept u maar

Zit je op je werk en moet je een mail schrijven? Vraag een collega een willekeurig woord te roepen. Gebruik dat woord om je tekst te schrijven. Misschien kun je erop associëren, misschien is het woord zelf bruikbaar… Eén regel: je moet het woord dat je krijgt aangereikt gebruiken. Ben je klaar? Kijk dan of je het woord kunt laten staan of dat je het – achteraf – beter kunt weghalen.

Verboden woorden

Wat is jouw hobby? Schrijf dit op een papiertje. Schrijf daarna vijfentwintig woorden op die met die hobby te maken hebben. Zet door je hobby en tien andere woorden een streep. Schrijf nu een stukje over jouw hobby zonder deze elf woorden te gebruiken.

Boos, blij of verliefd?

Kijk naar een voorwerp op je bureau. Beschrijf dit voorwerp eens. Doe dat neutraal. Maak daarna een nieuwe beschrijving van dit voorwerp maar dan ‘boos’. Voel de woede in je als je schrijft. Hoe wordt de test? Vast en zeker heel anders. Doe het nog eens, maar dan in een verliefde stemming. Of kies een willekeurige andere emotie.

Tot slot: lees!

Er zijn ontzettend veel leuke boeken over schrijven en creativiteit op de markt. Bijvoorbeeld:

  • The Artist’s Way – Julia Cameron
  • Schrijven vanuit je hart – Natalie Goldberg
  • Big Magic – Elizabeth Gilbert

Deze tips komen uit de Secretaresse Assistent Wijzer Aan de slag met heldere taal van Judith Winterkamp.

Reageer op dit artikel