artikel

Ik baal van vergadertaal

Taal en communiceren

Als je regelmatig vergadert, dan herken je het vast wel: vergadertaal. ‘Hierover wil ik graag met je sparren.’ ‘Zullen we even klankborden?’ ‘Laten we de prio’s doornemen.’ En wat dacht je van anglicismen als scrummen, challengen, benchmarken en committen? Het is vakjargon dat je maar al te vaak in de vergaderzaal hoort en daar ook is ontstaan.

Ik baal van vergadertaal

En het irritantste kantoorwoord is?

Zo langzamerhand kun je een complete Van Dale vullen met kantoortaal en vakjargon. Het gekke is dat de meeste mensen er kippenvel van krijgen. Het raakt zelfs zo’n gevoelige snaar dat het Instituut voor de Nederlandse Taal jaarlijks samen met het Algemeen Dagblad de verkiezing ‘Weg met dat Kantoorwoord!’ organiseert.

In 2018 kwam ‘Eigenaarschap tonen’ als winnaar uit de bus. De irritantste kantoorterm van het jaar werd op de voet gevolgd door ‘je rol pakken’ en ‘duurzame inzetbaarheid’ was goed voor een derde plek. Maar ondanks dat we ons er groen en geel aan ergeren, blijkt het erg lastig om kantoortaal te vermijden.
Vivien Waszink, taalkundige van het Instituut voor de Nederlandse Taal, gaf in een interview met het Algemeen Dagblad hiervoor een mogelijke verklaring: kantoortaal maakt ons werk dynamischer en flitsender. Als je zegt ‘even te gaan stoeien met de data die je straks gaat inschieten in een overleg’, heb je toch al snel het gevoel aan topsport te doen.

‘Japke-d-proof’ vergaderen

Gelukkig legt niet iedereen zich neer bij jeukjargon zoals de ‘overheersing van agile coaches die visies uitrollen’ en ‘leren over nieuwe managementstrategieën waarin ‘decision making circles’ snel gemaakt en ontmanteld kunnen. De ware koningin van de jeukwoordenstrijd is Japke-d. Bouma, columnist bij NRC. Ze strijdt al jaren voor begrijpelijke taal. Volgens haar lijkt het soms alsof mensen in een parallel universum leven met een eigen taal die onverstaanbaar is voor anderen. De invloed van Bouma is inmiddels zo groot dat al wordt gesproken over ‘Japke-d-proof’ vergaderen.

Bralaap en andere vergadertypes

Maar dit jeukjargon aankaarten zoals Japke-d. Bouma wekelijks in het NRC Handelsblad doet, betekent nog niet dat het ook uit de vergaderzaal verdwijnt. Sterker nog, het zijn altijd dezelfde mensen die vaag taalgebruik bezigen. Irritante vergadertypjes die we ook wel bralapen noemen. Om je te helpen met deze en andere vergadertypes om te gaan, hebben we een gebruiksaanwijzing geschreven zodat je weet hoe je ze moet aanpakken. Zo kun je lastige situaties beter tackelen en ben je minder kostbare tijd en energie kwijt aan vergaderen.

Leer beter vergaderen met Scrum – tijdens het Management Support Event 2019

‘Vergroot je wendbaarheid’ is het thema van Management Support Event. Tijdens het event wordt de focus ook gelegd op Agile, Scrum en Kanban. Deze efficiënte technieken voor werken en vergaderen worden allemaal uitgebreid besproken.
kom jij ook?

Andere verdieping is het e-book ‘De 7 wetten van het nieuwe vergaderen’.

Reageer op dit artikel