blog

Soms word ik opgeschrikt, uit mijn comfortzone gehaald. Ik moet uit mijn ergonomisch goedgekeurde bureaustoel komen, mijn blik losrukken van het beeldscherm, appjes, tweets en Facebookupdates negeren en ‘het echte leven’ met opgeheven hoofd tegemoet reden. Ergens voor staan. Bijvoorbeeld voor een presentatie. Spreken voor publiek is één van de meest voorkomende sociale angsten, om […]

Podium

Soms word ik opgeschrikt, uit mijn comfortzone gehaald. Ik moet uit mijn ergonomisch goedgekeurde bureaustoel komen, mijn blik losrukken van het beeldscherm, appjes, tweets en Facebookupdates negeren en ‘het echte leven’ met opgeheven hoofd tegemoet reden. Ergens voor staan. Bijvoorbeeld voor een presentatie.
Spreken voor publiek is één van de meest voorkomende sociale angsten, om niet te zeggen fobieën. Mensen gaan nog liever dóód dan dat ze een verhaal houden voor publiek. Ik ben er daar één van.
Dat is ergens ook heel logisch. Liep je vroeger, in het stenen tijdperk, in je eentje op de savanne een beetje te jagen-verzamelen, dan hadden loerende ogen je algauw in de smiezen. Dan was je een smakelijke snack, een prooi. De loerende blik van een sabeltandtijger zijn in de huidige tijd de priemende ogen van het publiek dat de spreker hongerig observeert. Dat geeft niet echt een veilig gevoel, je bekeken voelen.
Ik ken iemand die een aantal jaar geleden zo zenuwachtig was dat zijn hele maag-darmstelsel finaal in de knoop zat als hij moest presenteren. In die bange dagen was het toilet zijn beste vriend.
Inmiddels, na honderden succesvolle (en minder succesvolle) presentaties draait hij er zijn hand niet meer voor om. Hij is het zelfs leuk gaan vinden. Sterker nog, hij heeft een briljante methode gevonden om zelfs de aandacht van vakgenoten vast te houden die het onderwerp van zijn presentatie al goed kennen: in elke PowerPointsheet verstopt hij filmverwijzingen. Degene die ze allemaal goed heeft, wint een reep chocola. Ik verzin het niet.
En het werkt als een trein. Met deze methode is hij beroemd geworden binnen zijn bedrijf, een beetje de Luuk Ikink van zijn afdeling.
Trouwens, die presentatie op 12 november, op Management Support Live, want daar heb ik het natuurlijk over, die draait helemaal niet om mij. Die draait om jullie: assistants, secretaressen, MA’s, PA’s, officemanagers en de trends in het vak.
En weet je, dat veilige gevoel, die heerlijke watten deken, dat warme bad – daar moet je ook wel eens uit. Dat betekent dus ook: een podium durven pakken. Buiten je comfortzone treden: that’s where the magic happens.

Tot 12 november!

Reageer op dit artikel