blog

De breinregels voor succesvolle communicatie

Taal en communiceren

Ze luisteren niet naar me, denk ik weleens. Waarom luisteren ze niet? Is mijn mededeling niet urgent genoeg? Is mijn belang niet overduidelijk? En dat is meteen het probleem. Kennelijk zet ik mijn brein niet effectief genoeg in om de ander iets duidelijk te maken.

De breinregels voor succesvolle communicatie

Sterker nog, wéét ik eigenlijk wel wat ik zelf kan verbeteren? Alleen kniezen en knarsetanden over anderen is niet de manier. De ander verander ik namelijk niet. Dus waar begin ik, op wie heb ik de meeste invloed? Juist, op mezelf.

Als er één inzicht is uit de juli/augustus-editie van Management Support over taal en communicatie die ik vanaf nu naast mijn beeldscherm op mijn werkplek plak, dan is het deze: wil je iets gedaan krijgen van een ander, pas dan je communicatie aan. Een open deur? Iets wat allang bekend is? Zal best. Maar hoe moeilijk is het om het écht te doen. Probeer uit je eigen belangen en blikveld te stappen, en bekijk het eens vanuit het perspectief van de ander. Wat is het belang van degene naast en tegenover je? Hoe praat diegene eigenlijk? Welk type heb je tegenover je? Het maakt nogal wat uit of dat je nerveuze, perfectionistische collega is die de controle niet wil loslaten, je manager die kort van stof en opvliegend is of de praatgrage, zeer sociale uitzendkracht die eerst uitgebreid wil socializen.

Meebewegen, je aanpassen qua taalgebruik en woordkeuze zodat je op dezelfde golflengte zit en goed luisteren naar de ander. Daarna je eigen punten naar voren brengen en aansluiting blijven zoeken en checken of je boodschap is geland.

Laat jij als secretaresse of assistant nu dé beïnvloeder zijn. De werkvoorbereider en de in-de-week-legger. De aandrager, de ideeënmachine, degene die verbeteringen ziet en die het werk ziet liggen. Wil je in die rol subliem uit de verf komen, ken dan de breinregels voor succesvolle communicatie en pas ze toe. Je collega’s zullen niet weten wat ze overkomt.

Zie ik je op het congres op 8 november dat als thema heeft ‘Het brein; jouw geheime wapen’? Je kunt je al inschrijven.

Reageer op dit artikel