blog

De eerste keer dat ik bewust nee zei terwijl de ander ja verwachtte, kan ik mij nog heel goed herinneren. Het was een lastig moment. Voor mij dan. De ander reageerde normaal en begreep mijn korte uitleg. Daar bleef het bij. Na afloop voelde ik me erg tevreden en eindelijk volwassen. Ik was degene die de regie in handen had en niet de ander. Degene tegen wie ik nee had gezegd, had geen idee hoe belangrijk dit moment voor mij was!

NEE zeggen

In de twintig jaar dat ik trainingen geef aan managementondersteuners komt één vraag steeds weer terug: ‘Hoe zeg ik op een aardige maar besliste manier nee tegen mijn leidinggevende of collega?’ Het is niet zo vreemd dat veel mensen het lastig vinden om nee te zeggen. Behulpzaamheid is immers een kernkwaliteit van secretaresses, managementassistenten en officemanagers. Maar kwaliteit kan ook een valkuil zijn…

Wil je op de juiste manier nee-zeggen? Kijk de ander dan aan en kies voor een neutrale, vriendelijke lichaamshouding. Luister goed en laat de ander uitspreken. Zeg vervolgens duidelijk NEE en omkleed dit met redenen. Je kunt zeggen: “Ik doe het graag voor je, dat weet je, maar ik heb daar nu geen tijd voor.” Of: “Ik kan het nu niet doen omdat ik met iets anders bezig ben. Tenzij je vindt dat deze nieuwe klus prioriteit heeft boven die waar ik nu mee bezig ben. Beslis jij maar.” Zorg dat je je in de ander verplaatst en help eventueel bij het vinden van oplossingen.

Belangrijk is dat je ook in je taalgebruik zeker overkomt. Je moet dus geen woorden als eigenlijk, misschien, in principe of een beetje gebruiken. Het effect van dit soort woorden zorgt ervoor dat je boodschap niet overkomt en de ander alsnog de regie in handen krijgt. Eigenlijk wil ik dit afmaken. Misschien kun je iemand anders vragen? In principe behoort het niet tot mijn taken. Ik heb een beetje weinig tijd. Bedenk dat jij een volwassene bent die in alle redelijkheid een gesprek aangaat met een andere volwassene. Jij weet wat voor werk je nog moet doen, de ander niet. 

Dat ik heb geleerd om zonder schuldgevoel mijn eigen beslissingen te nemen, heeft me veel rust gebracht. Ik ben nooit meer kwaad op mezelf zoals ik toen was, omdat ik ja zei terwijl ik nee dacht. Nee-zeggen is zo erg nog niet want het is niets anders dan ja-zeggen tegen je eigen prioriteiten. En dat is iedere keer weer een belangrijk moment voor mij!

Auteur: Angela Wijers | www.awtrainingen.nl

Verdieping

Leren hoe je voor je eigen belangen kunt opkomen? Op 16 november geeft Angela de workshop Effectief assertief tijdens het Management Support congresEn bekijk ook eens de meerdaagse training Effectief assertief of Professioneel mondeling communiceren

Reageer op dit artikel