checklist

Gesprekstechnieken: luisteren

Taal en communiceren

Aandacht is de motor voor elk gesprek en aandacht geef je door goed en bewust te luisteren naar je gesprekspartner. Leer ‘actief luisteren’ in een gesprek.

Gesprekstechnieken: luisteren

Actief luisteren doe je door zorgvuldig waar te nemen wat de ander met woorden en lichaamstaal probeert duidelijk te maken:

  • Je registreert wat de ander zegt.
  • Je laat de ander uitpraten.
  • Je stelt een oordeel zo lang mogelijk uit.
  • Je vraagt dóór wanneer dit noodzakelijk is.
  • Je vat de boodschap van de ander kort samen.

En: je hebt oog voor non-verbale boodschappen.

Actief luisteren betekent ook dat je de ander laat weten dat je luistert en daarmee geïnteresseerd bent in wat de ander zegt. Dit doe je verbaal, maar vooral ook non-verbaal: de ander aankijken, knikken, ‘hummen’ en af en toe ‘ja’ zeggen.

In de training Professioneel mondeling communiceren ga je aan de slag met alle vaardigheden die je voor een goede mondelinge communicatie nodig hebt.

Zo geef je op een non-verbale manier aan dat je luistert:

Lichaamsrichting
Je draait je schouders in de richting van je gesprekspartner. Beide schouders naar hem/haar gericht: 0°C.
Met je rug naar hem/haar: 180°C.

Lichaamshoek
Let erop of jullie beiden wat voorovergebogen zitten. Die houding laat zien dat je gemotiveerd bent het gesprek te voeren.

Hoofdknik
Met je hoofd knikken is een teken van begrip en erkenning. Timing is belangrijk. Een knikje aan het eind van een opmerking betekent dat je de ander hebt begrepen.

Oogcontact
Mensen die oogcontact houden, worden over het algemeen als ‘warmer’ ervaren dan mensen die oogcontact vermijden. Ga echter niet staren. Geef de ander de ruimte om oogcontact te vermijden.

Glimlach
Als je oprecht glimlacht, maak je een sympathieke indruk.

Open lichaamshouding
Deze houding bereik je door niet je armen voor je borst te vouwen of je benen over elkaar te slaan. Als je dit wel doet, heb je een defensieve of semi-defensieve houding.

Nieuws uit secretaressevak

Niets missen en alle praktische tips en nieuws in je mailbox ontvangen? Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief en je ontvangt elke dinsdag nieuws uit het vakgebied!

Reageer op dit artikel