checklist

Twee luistermodellen

Taal en communiceren

Twee modellen om beter te luisteren.

We vinden waarschijnlijk allemaal van onszelf dat we goed kunnen luisteren, maar… is dat ook zo? Hoe luister je werkelijk naar iemand? Om je ergens aan vast te houden, kun je onderstaande modellen gebruiken.

Het LSD-model: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen.

Dit model houdt in dat je vragen durft te stellen en dóórvraagt, samenvat en inlevend luistert. Je let dus niet alleen op de inhoud, maar ook op het belang, de urgentie of de emotie. Vaak wordt dat gedeelte van de boodschap door de ander overgebracht via non-verbaal gedrag: gezichtsuitdrukking, klank van de stem en houding.

Het LUI-model: Luisteren, Uitschakelen van eigen gekleurde gedachten en Inleven in de ander.

Vaak luisteren we niet volledig, maar zijn we al druk oplossingen aan het bedenken. Heel vaak is dat helemaal niet nodig en zit de oplossing al in de vraag of opdracht verstopt. Het enige wat jij hoeft te doen, is die boven tafel krijgen. Hoe beter je je kunt verplaatsen in de ander, hoe beter je begrijpt wat hij of zij bedoelt. Goed luisteren heeft veel te maken met willen begrijpen en het uitschakelen van je eigen (voor)oordelen.

Pas hierbij wel op voor ‘gedachten lezen’: jij denkt al te weten wat je leidinggevende of collega bedoelt. Natuurlijk is het fijn als je meedenkt of soms iets voor iemand (be)denkt, maar houd het onderscheid duidelijk in de gaten. Als je gedachten gaat ‘lezen’ of invullen, ben je doorgeschoten in je begrijpen en doe je de ander en jezelf tekort.

Gesprekstechnieken: luisteren
Proactief taalgebruik: 15 tips
Checklist kort en duidelijk formuleren
Check je assertiviteit
Boek: Lichaamstaal
Training: Bewust mondeling communiceren

Reageer op dit artikel