checklist

Presenteren: zo doe je dat (2)

Taal en communiceren

Tips en hulpmiddelen

Hulpmiddelen

 • Bepaal op basis van de inhoud van de presentatie en de grootte van de groep van toehoorders welke hulpmiddelen je wilt gebruiken en check of deze op de locatie aanwezig zijn of dat je ze zelf mee moet nemen.
 • Gebruik in ieder geval 1 of meerdere hulpmiddelen die je presentatie versterken. Een goede keuze en goed gebruik van hulpmiddelen zorgen namelijk dat je boodschap beter overkomt.
 • Wanneer je gebruik maakt van een beamer of overheadprojector, dien je de hoeveelheid tekst te beperken. Een goede richtlijn is 5 x 5: per dia/sheet maximaal 5 regels en per regel maximaal 5 woorden.
 • Voor de uitvoering van je presentatie kun je de belangrijkste punten op papier zetten. Aan de hand van deze korte punten geef je je presentatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een kaart met een aantal kernwoorden.
 • Tip: hardop oefenen

  Heb je nog geen of weinig presentaties gegeven, oefen de presentatie dan een aantal keren door deze hardop uit te spreken. Je merkt dan waar het niet loopt, wat niet goed in je hoofd zit, hoe je je stem gebruikt en of de presentatie te kort of te lang is. Door de presentatie voor de spiegel te oefenen, kun je ook letten op je houding en gezichtsuitdrukking.

  Uitvoering presentatie

  Aandachtspunten voor de presentatie:

 • Zorg dat je ruim op tijd in de presentatieruimte aanwezig bent.
 • Check voor aanvang de aanwezigheid en werking van je hulpmiddelen en leg materialen klaar.
 • Zelfs ervaren sprekers hebben last van spanning. Weet dat deze gezonde spanning je helpt bij een goede presentatie.

  Tijdens de presentatie:

 • Gebruik je stem goed. Varieer in snelheid, volume en toonhoogte. Praat niet te snel en neem pauzes.
 • Ondersteun je verhaal ook non-verbaal. Neem een actieve open houding aan, maak oogcontact met je toehoorders en gebruik je loopruimte: sta niet op 1 plek maar loop ook niet voortdurend heen en weer.

  Na de presentatie:

 • Sta open voor feedback en vraag erom. Leer hiervan voor een volgende keer: wat ging goed en wat kan beter.

  Veel succes en plezier bij de voorbereiding en uitvoering van je (eerste) presentatie.

  Met dank aan: Robijns Opleiding en Training

  Zie ook:
  Presenteren: zo doe je dat (1)
  Presenteren van een idee
  Boek: Digitaal presenteren

 • Reageer op dit artikel