checklist

Besteed aandacht aan de ‘envelop’ van je digitale nieuwsbrief (3)

Taal en communiceren

Het leesvenster

Als je een digitale nieuwsbrief maakt, wil je natuurlijk dat deze ook gelezen wordt. De afgelopen weken besteedden we aandacht aan de afzenderregel en de onderwerpregel. Dit keer het derde en laatste deel: het leesvenster.

Leesvenster

Het leesvenster is het zichtbare gedeelte van de e-mail, zonder dat het e-mailbericht geopend is. Behoorlijk wat mensen lezen de e-mail vanuit het leesvenster, zonder het bericht te openen. Het leesvenster is daarom een prima mogelijkheid om aandacht te trekken. Bekijk je nieuwsbrief daarom eens met het leesvenster open en kijk dan eens door de ogen van een abonnee.

– Zorg dat het logo van jouw bedrijf zichtbaar is in het leesvenster. Dit levert direct een herkenningspunt op voor de lezer.

– Gebruik een persoonlijke aanhef. Als een persoonlijke aanhef echter niet mogelijk is, kies dan voor een groepsaanduiding waardoor de lezer zich aangesproken voelt. Vergelijk ‘Geachte lezer’ met ‘Beste musicalfan’ of ‘Waarde wijnliefhebber’.

– Als je nieuwsbrief uit meerdere berichtjes bestaat, geef dan na een korte inleiding direct een inhoudsopgave met interne linkjes. De lezer heeft het bericht nog niet geopend maar kan dankzij het leesvenster ‘koppen snellen’: de lezer overziet in één ogenblik de inhoud van de nieuwsbrief.

– Een intrigerende afbeelding kan er ook aan bijdragen dat de lezer de nieuwsbrief sneller opent of gaat lezen. Houd er bij afbeeldingen wel rekening mee dat niet alle abonnees ze kunnen zien. Neem daarom ook altijd bovenaan in de nieuwsbrief een link op naar de website, waar men naartoe kan surfen als de nieuwsbrief niet goed getoond wordt.

Dit najaar verschijnt het boek Digitale nieuwsbrieven van Bregje De Lannoy-Walenkamp en op 2 november geeft zij de training E-mailnieuwsbrieven schrijven en organiseren.

Besteed aandacht aan de ‘envelop’ van je digitale nieuwsbrief (1)
Besteed aandacht aan de ‘envelop’ van je digitale nieuwsbrief (2)
De digitale nieuwsbrief: wat kun je ermee en hoe pak je het aan?

Reageer op dit artikel