checklist

Secretaressedictee 2010

Taal en communiceren

De volledige teksten van de voorrondes!

Meegedaan met het Secretaressedictee en nieuwsgierig naar de juiste teksten en welke foutjes je hebt gemaakt? Hieronder staan de volledige teksten.

Fragment 1: Op reis
Bepakt en bezakt stapt Joyce in haar kanariegele mini-Smartautootje, een huwelijkscadeau van haar 80-jarige, quasiartistieke oudtante. Knoerthard sjeest ze richting de A12-oprit, op naar de zakelijkereizenbeurs in Utrecht-Centrum.

Fragment 2: Een tegenvaller
Ze had de reis minutieus gepland met haar geavanceerde en geüpdatete navigatieapparatuur. Maar dan meldt de radio het slechtnieuwsbericht: een 21 kilometer lange file bij het Prins Clausplein, veroorzaakt door een kop-staartbotsing. 

Fragment 3: Wat nu? 
Deze niet-ingecalculeerde megavertraging vraagt om een onorthodoxe verrassingsactie. Dus haalt Joyce haar inlineskates tevoorschijn en skatet naar het dichtstbijzijnde trein-, tram- en metrostation.

Fragment 4: Lang leve de trein
Ze reist het maximumaantal zones met de Randstadlijn en pakt daarna de hsl naar het Jaarbeursgebouw. Intussen sms’t ze geagiteerd naar haar baas: “Over een halfuur kom ik eraan.”

Fragment 5: Een hartelijk welkom
Enthousiast staan haar collega-standhouders te applaudisseren als Joyce in haar getailleerde Chanelpakje de beursvloer komt opgeskatet. Daar maakt ze en plein public een zwierige pirouette en krijgt ze een kolossaal boeket met fluitenkruid en paardenbloemen.

Wil je nog meedoen? Dat kan, maar je score telt niet meer mee voor prijzen of een plek in de finale.

> Secretaressedictee

Reageer op dit artikel