checklist

Solliciteren met een ‘andere’ achtergrond

Taal en communiceren

Heb jij een sollicitatiegesprek bij een organisatie waar vooral mensen werken met een andere achtergrond of cultuur dan jij hebt, doe dan je voordeel met de volgende tips:

Bereid het gesprek grondig voor
Hoe beter je van tevoren kunt vaststellen wat je zelf uit het gesprek wilt halen, hoe kleiner de kans dat je je laat verrassen door je gesprekspartners of je laat overrompelen door emoties. Op welke vragen wil je absoluut antwoord? Welke zaken van jezelf wil je zeker naar voren gebracht zien? Heb je eerdere ervaringen met misverstanden over cultuur of identiteit in sollicitatiegesprekken of bijvoorbeeld verkoopgesprekken, dan loont het de moeite om die grondig te analyseren voor je aan dit gesprek begint: wat zijn valkuilen, wat werkt goed, wat kun je doen om het gesprek op de juiste koers te houden?

Praat hooguit over je cultuur of identiteit als bijzaak
Tenzij je bijvoorbeeld als Japanner wordt uitgenodigd om voor een bedrijf de Japanse markt te bedienen, is het niet handig om uitgebreid op je culturele afkomst of identiteit in te gaan. Vertel precies zo veel als nodig is om goed over te komen of het gesprek gaande te houden, maar stuur steeds bij richting de functie en je objectieve kwaliteiten voor de vervulling daarvan. 

‘Er zijn inderdaad Marokkaanse vaders die heel streng zijn. Dat kan heel lastig zijn voor vrouwen die willen werken. Ik ben echter een moderne en zelfstandige vrouw. U zult merken dat ik communicatief zeer vaardig ben, en zelden problemen heb met mensen.’

 Probeer beeldvorming en eventuele vooroordelen bespreekbaar te maken
Als je het gevoel hebt dat gedachten over cultuur of identiteit een onuitgesproken rol spelen in het gesprek, probeer ze dan expliciet te maken. Verwoord hoe je denkt dat je bij de ander overkomt.

‘Kan het zijn dat u mij als minder daadkrachtig ziet omdat ik een hoofddoek draag? Ik wil dar graag wat meer over uitleggen en voorbeelden geven van mijn besluitvaardigheid.’

‘Ik ben wel gewend aan grappen en commentaar vanwege het feit dat ik transseksueel ben hoor, daar ga ik goed mee om. Ik heb geleerd hierover met collega’s te praten en ben juist een erg goede teamspeler.’

Bewaak de persoonlijke relatie
Laat misverstanden en (vermeende) cultuurverschillen niet overheersten in je gesprek met de selecteurs. Als je de beschikbare functie wilt krijgen, zal dat mede op grond van het persoonlijke contact zijn. Zoek voortdurend naar openingen als het gesprek hapert. Probeer gemeenschappelijke interesses en waardering van kwaliteiten te vinden.

‘Heeft u ook al als student op beurzen gewerkt? Wat leuk. Ja, soms zit dit vak al vroeg in je genen.’

Klantgericht en collegiaal
Spiegelen van non-verbale patronen
Assertieve gedachtes
Boek: Diversiteit op de werkvloer
Training: Optimaal communiceren voor een vlekkeloze samenwerking

Reageer op dit artikel