checklist

Ontwikkel je voelsprieten

Taal en communiceren

In elke organisatie gelden bepaalde afspraken en regels. Sommige daarvan zijn duidelijk vastgelegd, het merendeel blijft echter onuitgesproken.

Hoe doe je dat?

Vraag je af waarom dingen geregeld zijn zoals ze geregeld zijn
Bedenk dat regels en richtlijnen er zijn om zaken in goede banen te leiden, niet om mensen onnodig in een keurslijf te dwingen. Ga na welke uitwerking die regels hebben. Hoe reageer je er zelf op en hoe doen anderen dat? Zijn oude regels nog wel relevant of moeten ze worden aangepast aan de huidige tijd/eisen?

Probeer de organisatiestructuur en de hiërarchie te doorgronden
Vraag je af waarom sommige taken bij de ene afdeling horen en niet bij de andere. Stel vast waar de grenzen tussen afdelingen liggen en waarom dat zo is. Analyseer hoe problemen worden opgelost. Wie mag er wat over zeggen en wie beslist uiteindelijk? Zie je mogelijkheden om zaken efficiënter aan te pakken, geef dat dan aan.

Observeer gedrag
Wie praat er met wie tijdens de borrel na de vergadering? Waarover wordt geroddeld of gelobbyd bij de koffieautomaat? Wat zegt dat over de macht van sommige mensen? Inzicht in gedrag maakt het makkelijker je eigen koers/standpunt te bepalen en je niet te veel te laten beïnvloeden door de bedrijfspolitiek.

 

Draagvlak creëren
Organisatiedoelen: SMART
Voorbeeld arbeidsonflictenprotocol
Boek: Inspelen! Improviserend communiceren
Training: Sterk staan in een veranderende organisatie

Reageer op dit artikel