checklist

Afspraken voorbereiden met LinkedIn

Taal en communiceren

LinkedIn is met ruim drie miljoen gebruikers in Nederland inmiddels veruit het grootste zakelijke netwerk.

Je kunt LinkedIn gebruiken voor allerlei toepassingen, zoals het opbouwen van je eigen digitale cv of het scannen van sollicitanten of andere relaties.

Ook kun je linkedIn gebruiken om afspraken van je manager zo goed mogelijk voor te bereiden. Waaraan kun je dan denken?

Zijn er nieuwtjes rondom de contactpersoon?
LinkedIn biedt gebruikers de mogelijkheid statusupdates te plaatsen in hun profiel. Hier worden vaak korte boodschappen geplaatst met nieuwtjes. Stel dat je contactpersoon een update plaatst over een recent binnengehaalde klant, dan biedt dit jouw manager de kans hem daarmee te feliciteren tijdens het gesprek.

Wat is nu precies de functie van de contactpersoon?
LinkedIn kan erg handig zijn om vooraf al te bekijken wat precies zijn huidige functie is. Daarnaast biedt Linkedin je ook de mogelijkheid zijn werkhistorie te bekijken. Dit biedt jouw manager weer onderwerpen om over te praten. Wellicht hebben ze wel bij hetzelfde bedrijf gewerkt.

Waar heeft de contactpersoon zijn of haar studie gevolgd?
Het volgen van een studie is een belangrijke fase in ieders leven. Vaak heeft men goede herinneringen aan deze periode en voelen mensen van dezelfde opleiding een speciale band. Kijk eens op het LinkedInprofiel van de contactpersoon of deze wellicht dezelfde opleiding heeft gevolgd als je manager; je zult zien dat ze dan gelijk een gespreksonderwerp hebben.

Is de contactpersoon actief op socialmediawebsites?
Steeds meer mensen maken zakelijk gebruik van socialmedianetwerken als Twitter. Ook hebben steeds meer mensen een eigen weblog waar ze bijvoorbeeld vakinhoudelijke artikelen publiceren. Via LinkedIn kun je meestal achterhalen of je contactpersoon ook actief is op social media. Mocht dit zo zijn, dan is het verstandig je manager vooraf al op de hoogte te brengen van deze accounts, zodat hij of zij zich kan inlezen.

Zijn er gezamenlijke contacten tussen je manager en onze contactpersoon?
Gezamenlijke relaties zijn voor de meeste managers een van de belangrijkste punten voor het winnen van vertrouwen wanneer ze kennismaken met een nieuwe contactpersoon. LinkedIn biedt mooie mogelijkheden om te zoeken naar gedeelde contacten. Wanneer je je manager hiervan vooraf op de hoogte stelt, geeft dat hem ook een plezierig gespreksonderwerp.

Werk vinden via LinkedIn
De ‘must knows’ van Twitter
Solliciteren: online netwerkprofiel
Boek: Social media voor interne communicatie
Training: FacilityACTUEEL: contracten, social media en timemanagement

Reageer op dit artikel