checklist

De ‘must knows’ van Twitter

Taal en communiceren

Stoomcursus Twitter

Bekijk de videolog met een stoomcursus Twitter, gemaakt door Carlijn Postma.

Wat heb jij als secretaresse eraan?

 • Op Twitter kun je elke willekeurige vraag stellen. Bijvoorbeeld over je problemen met een of ander softwarepakket; er zijn vast wel collega’s die het probleem kennen en een oplossing voorhanden hebben.
 • Je kunt mensen leren kennen met dezelfde interesses of met hetzelfde vak. Wil je graag collega’s volgen? Ga dan naar search.tweepguide.com en typ bijvoorbeeld ‘secretaresse’. Dat resulteert in een lijst met alle twitteraars waar het woord ‘secretaresse’ in de bio staat.

Tip: volg Management Support via Twitter.

 • Je kunt mensen op de hoogte houden van jouw (relevante) bezigheden. Hoe onzinnig het voor de niet-twitteraar ook klinkt, het is gewoon echt leuk om mensen te leren kennen via Twitter.

Begrippen
Elke twitteraar moet een aantal begrippen kennen. De belangrijkste op een rijtje:

 • Timeline:
  Je timeline (TL) bevat alle tweets van mensen die jij volgt.
 • Mention (@):
  @gebruikersnaam: je schrijft een bericht aan een specifieke twitteraar. Dit bericht is in principe voor iedereen zichtbaar.
 • Direct Message (DM):
  d gebruikersnaam [d spatie gebruikersnaam]: een bericht aan een specifieke twitteraar. Dit bericht is alleen zichtbaar voor jou en de geadresseerde. NB: je kunt iemand alleen een DM sturen als hij of zij jou ook volgt.
 • Retweet (RT):
  Een retweet is het doorsturen van een bericht van een andere twitteraar zodat het ook voor al jouw volgers zichtbaar is.
 • Hashtag (#):
  Door een # direct voor een woord te plaatsen wordt het een link. Als je daarop klikt kom je op een pagina met alle tweets waarin dat woord met dat hekje voorkomt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld het verloop van bijeenkomsten of televisieprogramma’s volgen.

Twitterprogramma’s
Je kunt twitteren via www.twitter.com, maar handiger werkt het om een speciaal programma te downloaden, zoals www.tweetdeck.com. Mag je bij jou op kantoor geen programma downloaden? Gebruik dan www.hootsuite.com. Dat is een online tool en daarvoor hoef je dus niets te downloaden.

Werk vinden via LinkedIn
Solliciteren: online netwerkprofiel
Vacaturebank
Boek: Social media voor interne communicatie
Training: Personal Branding

Reageer op dit artikel