checklist

Een betere beloning in crisistijd

Taal en communiceren

Veel vrouwen vinden dat ze braaf moeten wachten tot het functioneringsgesprek voordat ze over verhoging van het salaris mogen beginnen.

Dat is een vorm van misplaatste bescheidenheid, die je niet zal helpen om een vollere portemonnee te krijgen, want elk moment is een goed moment. Daarom tien tips om fris en fruitig de onderhandelingen in te gaan voor een betere beloning in crisistijd.

 1. Elk moment is een goed moment
  Het afronden van een project dat je met succes hebt opgepakt, een ziektevervanging die je goed hebt laten verlopen, extra inspanningen die je een langere tijd hebt gepleegd of extra verantwoordelijkheden die je al een tijdje met succes draagt. Je moet dan wel met goede argumenten en duidelijke voorbeelden komen. In dit geval: hoe concreter hoe beter.
 2. Bedenk of je extra beloond wilt worden in geld of in natura
  In het laatste geval zijn er meer mogelijkheden dan je denkt; een vergoeding vragen voor het gebruik van je thuistelefoon als je die voor meer dan 10 procent zakelijk gebruikt. Dat geldt ook voor je internetaansluiting, je blackberry en je mobiel.
 3. Kijk of je je wilt ontwikkelen op professioneel gebied
  Soms is in investeren in jezelf lonender dan extra geld op de bank. Uiteindelijk kan niemand de nieuwe kennis en vaardigheden die je opdoet tijdens scholing, je weer afnemen. Geld is vluchtig en is snel verdampt. Vraag om een extra vergoeding voor scholing en opleiding als je wilt investeren in jezelf.
 4. Ga opgewekt en goed verzorgd het gesprek aan
  Het helpt je niet als je moe aan het eind van een werkdag een gesprek begint over extra beloning. Dus pimp jezelf en doe het als je nog fris bent.
 5. Doe onderzoek en kijk wat collega’s in jouw branche verdienen
  Check www.loonwijzer.nl. Kijk ook eens wat collega’s in een andere branche verdienen. Soms is het aantrekkelijk om je te specialiseren, waardoor je meer inkomen krijgt.
 6. Soms kijk je met een frisse blik tegen jezelf aan als je je marktwaarde opnieuw hebt bepaald
  Dat doe je door je cv aan te vullen, dat aan te bieden bij uitzendbureaus en op banen te solliciteren die je leuk lijken en waarvoor je jezelf gekwalificeerd acht. Voor je het weet heb je ‘an offer you can’t refuse’. Een mooi vertrekpunt voor een gesprek als je het ook goed vindt om te blijven waar je bent.
 7. Onderhandel voor de toekomst en niet voor nu
  Soms kun je afspraken maken over loonsverhoging in de toekomst. Je kunt dat koppelen aan doelen: bepaalde diploma’s die je haalt, of bovengemiddeld goed presteren op bepaalde onderdelen van je taken gedurende een bepaalde periode.
 8. Kijk of je informatie kunt krijgen over de financiële situatie van je bedrijf
  Dat maakt het makkelijker om in te schatten hoe je de gesprekken in kunt gaan: ga je voor de langetermijnafspraken, of wil je dat er in het hier en nu een extra beloning komt?
 9. Voordat je de onderhandelingen ingaat, kun je het beste je ondergrens bepalen en bedenken wat je eigenlijk echt zou willen, natuurlijk…
  De ondergrens is een bedrag waar je ook nog tevreden mee zou zijn. Maar focussen op de bovengrens helpt wel om een goed resultaat binnen te halen. Wel oppassen voor rigiditeit: vasthouden aan den wens terwijl je ziet dat je onderhandelingspartner geen centimeter meebeweegt, kan de onderhandelingen laten doodlopen.
 10. Gebruik altijd je voelsprieten en vertrouw op je intuïtie!

Onderhandelen met je leidinggevende
Salarisonderhandelingen
Bruto-nettocheck
Boek: Onderhandelen en conflicthantering
Training: POWERsecretaresse2

Reageer op dit artikel