checklist

Presenteren – een stappenplan

Taal en communiceren

Als je iets aan een grote groep wilt uitleggen, dan is het houden van een presentatie het beste middel. Met een goede voorbereiding kun je een ingewikkeld onderwerp goed overbrengen.

Voor een presentatie kun je de volgende stappen toepassen:

1. Ga na wat je met de presentatie wilt bereiken
Het doel van de presentatie kan zijn:

 • het geven van informatie
  Voor het geven van informatie zorg je ervoor dat:
  – je publiek de belangrijkste kernzaken op een scherm kan zien (via een PowerPointpresentatie);
  – je deze termen kunt toelichten.
  – je geen vaktaal gebruikt, maar begrijpelijke termen, in een niet te hoog tempo. 
 • het opwekken van interesse
  Geef praktijkvoorbeelden. Zo wordt het onderwerp tastbaarder voor je publiek, dat dan eerder geneigd zal zijn er zelf mee aan de slag te gaan. Ook het laten zien van mooie foto’s, figuren en filmpjes kan hier een meerwaarde hebben. Deze moeten dan wel passen in de presentatie en de figuren mogen niet te ingewikkeld zijn.
 • het geven van instructie
  Hierbij gaat het vooral om een handleiding waarbij je uitlegt hoe het publiek een product of dienst kan gebruiken. Dit is zowel het geven van informatie als het stapsgewijs laten zien hoe je doelgroep het het beste kan aanpakken.
 • het toelichten en verdedigen van een plan
  Als je een plan of een aanpak wilt verdedigen, is het belangrijk dat je overtuigt. Zorg daarom voor voldoende goede argumenten. Haal deze uit de informatie die je eerder hebt verzameld toen je je in het onderwerp verdiepte.

2. Leef je in in je publiek

 • Geef je presentatie vanuit je publiek. Als je bijvoorbeeld je collega’s iets moet vertellen over mantelzorg, dan kun je beter voorbeelden geven hoe werknemers omgaan met zorg voor naasten, dan dat je vertelt hoe mantelzorg precies in de wet is geregeld.
 • Geef je een presentatie voor klanten, bedenk dan dat je tijdens de presentatie het gezicht van je bedrijf bent. Zorg dat je goed op de hoogte bent van het onderwerp. Lukt dat niet, overweeg dan een collega die wél thuis is in het onderwerp de presentatie te laten doen.
 • Stem ook de hulpmiddelen die je gaat gebruiken af op je publiek en op het onderwerp dat je presenteert. Als bijvoorbeeld ‘beeld’ een prominente rol speelt in je presentatie, dan is een computer die voor goed beeld kan zorgen belangrijk. Controleer altijd of je hulpmiddelen goed werken voor je begint met je presentatie.

3. Let op je publiek
Houd tijdens je presentatie in de gaten of je publiek:

 • je verhaal goed kan volgen
 • je presentatie interessant vindt

Denk je dat dit wellicht niet zo is:

 • vraag of iedereen alles begrijpt;
 • vraag of het onderwerp niet zo leeft, en zo ja, waarom niet. 

Tips voor het gebruik van PowerPoint bij presentaties
Presenteren: zo doe je dat (1)
Presenteren: zo doe je dat (2)
Boek: Moeilijke onderwerpen begrijpelijk formuleren
Training: POWERsecretaresse2

Reageer op dit artikel