checklist

Kantoorpolitiek

Taal en communiceren

Hoe ga je ermee om? 5 tips

Ook op de werkvloer wordt een politiek spel gespeeld: verschillende belangen, compromissen en machtsverhoudingen. Hoe ga je daarmee om zonder zelf een rat te worden? Hier volgen 5 tips van Linda van der Wal.

1. Wees niet te open
Als je altijd open, eerlijk en aardig bent, loop je het risico dat gehaaide types daar misbruik van maken. Het is niet slim om altijd tegen iedereen even open te zijn. Collega’s die je vertrouwt kun je precies vertellen wat je bezighoudt. Zij zullen geen gebruikmaken van je kwetsbare kant en je bij twijfels goede adviezen geven. Niet iedereen is je echter altijd goed gezind. Dan is het slim om soms strategisch je mond te houden en niet alles te delen wat je op het hart ligt.

2. Ontwikkel je politieke antenne
Sommige mensen hebben van nature oog voor wie de belangrijke informele beslissers zijn, wat de mensen op de werkvloer beweegt en wat in ieders belang is. Ben jij niet van nature met deze vaardigheid behept? Dan kun je deze ontwikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens van een afstandje naar de werkvloer en vraag je af: naar wie wordt er vaak geluisterd, wie krijgt veel voor elkaar? Van hen kun je veel leren. Het is ook slim om je af en toe af te vragen wat de belangen zijn van de ander.

3. Voor wat hoort wat
Ook op de werkvloer geldt het principe ‘voor wat hoort wat’. Anderen helpen zorgt niet alleen voor goede werkrelaties. Het creëert ook ‘goodwill’ waar je gebruik van kunt maken als je zelf iets voor elkaar wilt krijgen. Managementassistenten zijn vaak heel dienstverlenend ingesteld. Ze zijn er vaak ook vanuit hun functie meer op gericht om anderen te helpen, dan te zorgen voor zichzelf. Als je veel voor anderen doet, aarzel dan niet om zelf om hulp te vragen als je die goed kunt gebruiken.

4. Laat je baas de baas zijn
Omdat je dicht bij het vuur zit en goed geïnformeerd bent, kun je al snel een mening hebben over wat de beste oplossing is. Als managementassistent kun je informeel invloed hebben, door je leidinggevende te informeren en te adviseren. Houd er wel rekening mee dat je leidinggevende uiteindelijk het besluit moet nemen. Zet je overtuigingskracht in, maar geef je leidinggevende vooral de ruimte om zelf zijn beslissing te nemen. Zo voorkom je dat deze gezichtsverlies lijdt en krijg je meer voor elkaar.

5. Anticipeer op wat er komen gaat
Je kunt afwachten tot iemand je een opdracht geeft om wat te doen en dan pas aan de slag gaan. Als je weet wat er speelt, kun je daar echter van tevoren op inhaken. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een probleem uit de hand loopt, door je leidinggevende erop te attenderen of het alvast op te lossen. Als je een brandje hebt voorkomen, houd dat dan niet voor jezelf. Alleen door anderen te laten weten wat je hebt gedaan, krijg je de eer die je toekomt. Dat versterkt je positie op de werkvloer.

10 tips voor meer grip op je werk
De impact van je woordkeuze
Verander je afdeling met complimenten
Boek: Een functie met toekomst
Training: Future Proof Skills

Reageer op dit artikel