checklist

Managementassistent en manager

Taal en communiceren

Tip 1 Hou de focus op het gemeenschappelijke doel

Door de waan van de dag, kun je de neiging hebben om tijdens de bila’s met je manager in te zoomen op alle acties van je to do-lijstje. Pas op voor die valkuil, want zo verlies je het gemeenschappelijke doel uit het oog. Bespreek minimaal een actie uit je lijstje met je manager en wat jullie doel is van die activiteit. Daar bij stilstaan geeft energie en levert weer nieuwe informatie.

Tip 2 Denk hoe je manager denkt
Onze eigen denkwijze vinden we vaak de meest logische. En daardoor luister je misschien niet echt goed meer naar de wijze waarop je manager denkt. Ga eens na welke opvattingen je manager zou hebben over een situatie op je werk. Wat zou hij/zij ervan vinden? Hoe zou hij/zij het oplossen? Weet je dat zeker? Vraag het eens…

Tip 3 Ga bewust om met (tijds)druk
Is de samenwerking met je manager succesvol als er onder (tijds)druk gepresteerd moet worden? Of valt jullie samenspel dan in duigen? Bedenk voor jezelf wat de ander van jou nodig heeft als de (tijds)druk toeneemt.

Tip 4 Gebruik humor
Wist je dat een lach je dichter bij elkaar kan brengen? Wees creatief en maak eens een grap over jullie samenwerking of de gang van zaken op het werk. Pas op voor cynisme! Alleen echte goed bedoelde grappen doen hun werk!

Meer weten over de manier waarop je de samenwerking met je manager kunt versterken? Bekijk dan de volgende training: Managementassistent en manager >

4 voorwaarden voor een krachtige samenwerking met je manager
Probleem met je manager oplossen
10 tips voor warmte en persoonlijke aandacht op de werkvloer
Bazenstresstest
Boek: Managementassistent en manager

Reageer op dit artikel