checklist

Welke kleur ben jij?

Taal en communiceren

Samenwerken in stressvolle situaties

Aan welke karaktertrekken van je baas of collega erger jij je? Hoe ga je daar mee om? Word je snel boos, ga je veel piekeren, trek je je stil terug in een hoekje of neem je alles wat hij of zij zegt persoonlijk op? Ieder mens is uniek en gedraagt zich uniek. Dat accepteren we wel, maar in de praktijk kost het ons toch moeite om hiermee om te gaan. Wij geven je een aantal praktische tips.

Met het boek IK en de ander kom je erachter hoe jezelf in elkaar steekt, waarom en hoe je reageert in bepaalde situaties, maar ook wat het gedrag van je baas veroorzaakt en nog belangrijker: hoe je effectiever met hem omgaat. In IK en de Ander maken de auteurs gebruik van de vier gedragsvoork(l)euren:

Kleur & kenmerken
Rood: direct & daadkrachtig
Geel: enthousiast & optimistisch
Groen: stabiel & ondersteunend
Blauw: correct & precies

Iedereen heeft deze vier kleuren in zich, maar de mate waarin verschilt per persoon.

‘Roden’ houden van controle en nemen graag de leiding. Het is resultaat is voor hen het belangrijkste. De emotionele impact van hun beslissingen op mensen hebben geen prioriteit. Ze zeggen wat ze denken en maken van hun hart geen moordkuil.

‘Gelen’ zijn echte ‘mensen-mensen’. Resultaten hebben minder prioriteit dan de emotionele impact van hun beslissingen op mensen. Ze zijn enthousiast, optimistisch en staan graag in de schijnwerpers.

‘Groenen’ houden van harmonie, duidelijkheid en stabiele relaties. Ze zijn bescheiden en kunnen slecht tegen conflicten. Mensen staan bij hen centraal.

‘Blauwen’ zijn precies. Ze nemen ruim de tijd voor zorgvuldige afwegingen. Feiten, cijfers en richtlijnen zijn voor hen belangrijk.

Tegenstellingen
Toeval of niet: uit onderzoek blijkt dat secretaressen vaak groen en/of blauw zijn en ‘bazen’ vaak rood en/of geel. Niet zo gek, want als secretaresse heb je een dienstverlenend en ondersteunend beroep. Begrip, behulpzaamheid, accuratesse en geduld komen dan goed van pas. Leidinggevenden gebruiken daarentegen hun daadkracht om snel beslissingen te nemen en een organisatie te leiden.
Rood versus Groen en Geel versus Blauw zijn echter elkaars tegengestelde kleuren. Het probleem daarvan is dat deze gedragsvoork(l)euren, zeker in stressvolle tijden, vooral elkaars valkuilen zien in plaats van kwaliteiten. Een ‘rode’ baas zal zich bijvoorbeeld ergeren aan het, in zijn ogen, trage en besluiteloze gedrag van zijn secretaresse. De ‘groene’ secretaresse schrikt van haar baas en vindt hem drammerig, agressief en veeleisend. De ‘gele’ baas vindt zijn ‘blauwe’ secretaresse een pietlut en de ‘blauwe’ secretaresse ervaart haar ‘gele’ baas als een impulsieve chaoot

Minder effectief
Je gaat je vooral minder effectief gedragen als je weinig of geen energie meer hebt. Factoren zoals vermoeidheid, stress, ziekte, pijn, weinig nachtrust, angst, honger, gebrek aan beweging of verkeerde voeding slurpen energie en dat gaat ten koste van onze fysieke en mentale gezondheid. Een ‘rode’ reageert dan niet meer assertief maar agressief, een ‘gele’ is dan niet meer spontaan maar impulsief, een ‘groene’ is niet meer hulpvaardig maar bemoeizuchtig en een ‘blauwe’ is niet meer kwaliteitsbewust maar legt op elke slak zout. Hoe je reageert (op je best of niet zo handig) is dus afhankelijk van je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Kleur & Kwaliteiten & Valkuilen
Rood: direct & daadkrachtig, ongeduldig & drammerig
Geel: enthousiast & optimistisch, impulsief & chaotisch
Groen: stabiel & ondersteunend, bemoeizuchtig & traag
Blauw: correct & precies, pietluttig & defensief

Blijf communiceren
Onthoud dat jullie, juist door tegengestelde eigenschappen, complementair zijn! Blijf communiceren, zeg het als je prioriteiten moet stellen en niet álles op één dag kunt doen. Maak tijd vrij om feedback te geven en te krijgen. Zo houd je de communicatie eerlijk en open.

Reageer op dit artikel