checklist

Tips voor small talk

Taal en communiceren

Vind jij het lastig om een praatje te maken met onbekende mensen op een congres of netwerkborrel? Lees dan deze tips voor small talk van coach en trainer Jocelyn Rebbens, zodat je straks gesprekken kunt voeren met iedereen.

Tips voor small talk

Tips voor small talk

  • Bereid voor wat je kunt voorbereiden.
  • Maak het niet te beladen, het sleutelwoord is ongedwongenheid.
  • Zet je kwetsbaarheid en eerlijkheid in. Zeg het gewoon als je niet zo goed bent in namen onthouden, dat begrijpt iedereen en het voorkomt potentieel gênante situaties als je de naam van de andere persoon niet meer weet.
  • Er is helemaal niets mis met een onderwerp als het weer of het verkeer voor het openen van een gesprek. Daarmee heeft iedereen altijd te maken en dat maakt het gemakkelijk om te reageren.
  • Bedenk dat de ander het waarschijnlijk net zo spannend vindt als jij om een gesprek te beginnen.
  • Stel vragen, mensen vinden het altijd fijn als iemand anders geïnteresseerd in ze is.
  • Neem netjes afscheid als het gesprek je niet bevalt. De wereld is klein, je weet nooit wanneer je die andere persoon weer tegenkomt.

Leestip: In het nieuwe nummer van Management Support staat een groot artikel over small talk, ‘De kunst van koetjes en kalfjes’, waar we uitgebreid ingaan op het nut van small talk, hoe je ermee om moet gaan wanneer je het lastig vindt om met onbekende mensen te praten en wat leuke gespreksonderwerpen zijn. Het blad verschijnt op dinsdag 30 augustus. 

Verdieping

Jocelyn Rebbens bespreekt dit onderwerp ook in haar training en workshop Relevant blijven voor de organisatie en jezelf op 8 november tijdens het Management Support congres Smart brains.

Reageer op dit artikel