nieuws

Aardige sukkel of competente hark als collega?

Taal en communiceren

Met wie werk je liever samen: met iemand die heel goed is in zijn vak maar op sociaal gebied een ramp, of met een aardige collega die werkinhoudelijk niet al te snugger is? Er werd alom gekozen voor de incompetente collega.

Met wie werk je liever samen: met iemand die heel goed is in zijn vak maar op sociaal gebied een ramp, of met een aardige collega die werkinhoudelijk niet al te snugger is? Er werd alom gekozen voor de incompetente collega.

Deze vraag legden twee Amerikaanse wetenschappers voor aan een groot aantal respondenten. De sukkels (op werkinhoudelijk gebied) wonnen het met gemak van de snuggere collega die het op sociaal gebied laat afweten.

Snippertje vakkennis


Daarover bericht Kluwer Management. Blijkbaar is ‘prettig in de omgang’ een belangrijker criterium voor een goede samenwerking dan ‘competent zijn’. Want de onderzoeksresultaten toonden ook aan dat mensen als ze een hekel hebben aan een collega helemaal niet meer letten op diens kennis en vaardigheden, terwijl ze daarentegen aardige dombo’s enorm veel krediet geven en bij wijze van spreken bereid zijn om het kleinste snippertje vakkennis dat hij of zij in huis heeft, te waarderen.

Sympathie

Dat lijkt heel onprofessioneel gedrag, maar volgens de Amerikaanse onderzoekers zou dat nog wel eens mee kunnen vallen. Wat is namelijk het geval? Iemand aardig vinden heeft te maken met drie factoren: of zo iemand op ons lijkt, of we vertrouwd zijn met hem of haar en of de sympathie wordt beantwoord.

Mensen die op elkaar lijken, werken over het algemeen goed samen, mensen die elkaar goed kennen hoeven geen tijd te verspillen om aan elkaar te wennen, en mensen die een wederzijdse sympathie voor elkaar koesteren, staan open voor elkaars ideeën en zijn bereid elkaar te helpen. En dat is allemaal heel voordelig voor de organisatie waarin ze werken.

Reageer op dit artikel