nieuws

Een gelegenheidsbrief is persoonlijk

Taal en communiceren

Een gelegenheidsbrief is altijd een goed-gevoelbrief. Om dat effect te bereiken schrijf je een brief die persoonlijk, direct en oprecht is.

Een gelegenheidsbrief is altijd een goed-gevoelbrief, denk aan: een felicitatie of een feestelijk afscheid. Je wilt de lezer een prettig gevoel geven bij het lezen van jouw brief, daarnaast wil je de lezer laten weten dat je meeleeft met wat hem of haar overkomt. Om dat effect te bereiken schrijf je een brief die persoonlijk, direct en oprecht is.

GEEN CLICHÉS

In een gelegenheidsbrief kun je in je eigen woorden uitdrukken dat je waardering hebt voor iets of meeleeft met iemand. Uitbundigheid, overdrijving van emoties, bloemig taalgebruik en clichés kun je daarbij beter vermijden, dat komt snel onecht over. De structuur van de gelegenheidsbrief is direct. Gebruik geen inleidende zinnen, maar val meteen met de deur in huis.

GOUDEN REGELS

Bij het schrijven van een gelegenheidsbrief kun je de volgende regels in gedachten houden:

  • Vermijd het wij-perspectief zo veel mogelijk. Je schrijft persoonlijk door de ik-vorm te gebruiken. Als je de ontvanger van je brief normaal met ‘je’ aanspreekt, doe dat dan ook in de brief.
  • Schrijf zoals je het zou zeggen. Je zegt nooit: ‘Langs deze weg willen wij u van harte feliciteren’. Schrijf liever: ‘Van harte gefeliciteerd met je 25-jarig jubileum. Graag wil ik je namens [bedrijfsnaam] bedanken voor je inzet al die jaren’.
  • Schrijf persoonlijk, bijvoorbeeld door concrete zaken te noemen uit het leven van degene aan wie je schrijft.
  • Gebruik geen standaardzinnen als je iemand (goed) kent. Deze situatie vraagt om meer aandacht. Gebruik dus geen zinnen als ‘Naar aanleiding van …’.

Reageer op dit artikel