nieuws

Eindig met het begin

Taal en communiceren

Het opstellen van een rapport gaat je soms makkelijker af, als je niet bij het begin begint.

Het papier wordt steeds witter. Het beeldscherm dat je uitnodigt nu eindelijk eens een aantal letters in te tikken. Maar ja, welke? Denk dan dat je als ‘schrijver’ één groot voordeel geniet ten opzichte van een acteur of sportman. Zij moeten bij het begin beginnen. Jij niet!

SCHRIJF JE INLEIDING ACHTERAF

Sterker nog: het is zelfs beter om je inleiding achteraf te schrijven. Een goede inleiding bevat namelijk de volgende onderdelen:

  • introductie van het onderwerp
  • duidelijke formulering van de probleemstelling
  • doelstelling van het rapport
En dat heb je helderder voor ogen ná het schrijven van je rapport.

BEGIN WAAR JE JE VEILIG VOELT

Maar waar dan wel beginnen? Begin daar waar je je veilig voelt. Waar je de materie beheerst of waar je al van weet wat je er over zeggen wilt. Want, als je eenmaal de eerste woorden op papier hebt staan, dan volgt de rest vaak vanzelf.

Als je eenmaal aan het schrijven bent, blijf dan schrijven en maak je niet druk om spelling én ga het zeker niet telkens teruglezen. Schrijven doe je in meerdere rondes. De eerste ronde is de productieve ronde, met een ononderbroken woordenstroom die niet mag worden gehinderd door twijfel of rode pennen. Controle kan in een later stadium.

Reageer op dit artikel