nieuws

Gemengde groepen nemen betere besllissingen

Taal en communiceren

Etnisch heterogene groepen nemen betere beslissingen dan homogene. Dit blijkt uit onderzoek van Samuel Sommers, professor psychologie aan Amerikaanse Tufts University. Verrassend is, dat dit niét komt door de bijdrage van de deelnemers uit minderheidsgroepen.

Etnisch heterogene groepen nemen betere beslissingen dan homogene. Dit blijkt uit onderzoek van Samuel Sommers, professor psychologie aan Amerikaanse Tufts University. Verrassend is, dat dit niét komt door de bijdrage van de deelnemers uit minderheidsgroepen.

Juist de meerderheid binnen de heterogene groepen blijkt verantwoordelijk te zijn voor het positieve effect.

Blanke slachtoffers

Voor het onderzoek werden 200 deelnemers willekeurig verdeeld in groepen van zes. Zo ontstonden homogene groepen van zes blanke leden en heterogene groepen met vier blanke en twee zwarte leden. De groepen kregen een video te zien waarin een zwarte beschuldigde terechtstond voor een misdaad met blanke slachtoffers. De helft van de juryleden in de homogene jury’s dachten dat de beklaagde schuldig was, tegenover 34 procent van de blanken in heterogene jury’s. Het onderscheid werd nog duidelijker in de discussie over de schuldvraag. De heterogene groepen discussieerden langer, haalden meer feiten aan, bekeken het bewijsmateriaal vanuit verschillende invalshoeken en maakten minder fouten tijdens het discussiëren over feiten.


Meerderheid past zich aan


Verrassend is dat dit verschil voornamelijk te wijten was aan het gedrag van de blanken in de heterogene groepen. Zij haalden meer feiten aan en maakten minder fouten over bewijsmateriaal, dan de blanken in de puur blanke groepen. Bovendien stonden ze in heterogene groepen ook veel meer open voor discussies over racisme.

Beslissingen


Onderzoekers en psychologen gingen er altijd van uit dat de invloed van diversiteit te wijten was aan de bijdrage van de deelnemers uit minderheidsgroepen. Zij waren diegenen die verondersteld werden verrassende inzichten en ervaringen in de groep te gooien. Hoewel dit onderzoek de voordelen van diversiteit in rechtbankjury’s bestudeert, kunnen de resultaten ook betrokken worden op de werkvloer. Ook daar moeten immers feiten verzameld en beslissingen genomen worden.

Reageer op dit artikel