nieuws

Hoe verknal ik een sollicitatiegesprek?

Taal en communiceren

De meeste mensen zullen hun best doen enthousiast, gemotiveerd en fit over te komen tijdens hun sollicitatiegesprek. De meeste. Er zijn ook werkzoekenden die er alles aan lijken te doen de baan vooral niet te krijgen.

150 managers werd door het Amerikaanse detacheringsbureau Accountemps gevraagd wat de meest ongepaste antwoorden waren die ze ooit gekregen hadden van sollicitatiekandidaten. Een korte bloemlezing.
 
Vloeken

De reacties varieerden van iemand die zei dat ze absoluut niet hard wilde werken tot iemand die beweerde dat de functie-eisen nergens op sloegen om vervolgens als een blok in slaap te vallen. Eén manager herinnerde zich een sollicitant die zat te vloeken tijdens het gesprek, een ander een kandidaat die bijna een half uur te laat kwam en vervolgens kwaad werd toen hij zijn irritatie daarover kenbaar maakte en weer een ander werd prompt mee uitgevraagd door de kandidaat. Er zijn ook meerdere sollicitanten die ronduit beweren dat het bedrijf hen niks meer kan leren omdat ze alles al weten wat er te weten valt.

Bijdehand

Sollicitatiegesprekken zijn bedoeld om de werkgever de kans te geven de sollicitant te leren kennen.Op professioneel en persoonlijk vlak. Sommige kandidaten zijn echter wel erg open en eerlijk. Er zijn er bij die alle redenen opnoemen waarom ze niet aangenomen zouden moeten worden, en iemand die solliciteerde bij een klantenservice zei dat hij liever niet met mensen wilde werken. Weer een ander gaf toe helemaal geen interesse te hebben in de functie, maar des te meer in het aantal vrije dagen dat daarbij hoorde. En dan was er nog een sollicitante die eerlijk zei liever voor de concurrent te willen werken.

Reageer op dit artikel