nieuws

Knipseldiensten worden duurder

Taal en communiceren

De prijzen voor de knipseldiensten stijgen met ongeveer 27 procent. Dagbladuitgevers ontvangen voortaan een vergoeding van de knipseldiensten.

De diensten rekenen een toeslag van 50 cent die wordt afgedragen aan de uitgevers. Jaarlijks gaat het om drie tot vier miljoen knipsels, waarmee de totale opbrengst voor de uitgevers komt op 1,5 tot 2 miljoen euro. Een rechtszaak tussen de uitgevers en de drie grootste knipseldiensten wordt stopgezet.


Inbreuk
De Telegraaf, PCM Uitgevers, Het Financieele Dagblad en twee freelance journalisten begonnen in 2001 een rechtszaak tegen de grootste drie knipseldiensten wegens inbreuk op auteurs- en databankrechten. In september 2002 gaf de rechter hen gelijk. De knipseldiensten gingen tegen de uitspraak in hoger beroep. Nu de uitgevers en knipseldiensten tot overeenstemming zijn gekomen, wordt het hoger beroep ingetrokken.

Reageer op dit artikel