nieuws

Lettertype voor dyslectici

Taal en communiceren

Dat iedereen kan lezen, lijkt vanzelfsprekend. Toch hebben sommige mensen er moeite mee, bijvoorbeeld dyslectici, die woorden moeilijk kunnen ontcijferen. Speciaal voor hen bedacht Natascha French een nieuw lettertype.

Dat iedereen kan lezen, lijkt vanzelfsprekend. Toch hebben sommige mensen hier moeite mee, bijvoorbeeld dyslectici, die woorden moeilijk kunnen ontcijferen. Speciaal voor hen bedacht Natascha French een nieuw lettertype.

In de meeste lettertypes lijken de verschillende letters veel op elkaar. Zo worden de ‘e’ en de ‘o’ uit dezelfde cirkel gevormd en zijn de ‘d’ en de ‘b’ elkaars spiegelbeeld. Iemand die dyslectisch is kan het onderscheid tussen deze letters niet of moeilijk maken.

Duidelijker
De Nederlandse ontwerpster Natascha French bedacht onlangs een nieuw lettertype, de ‘Read Regular’. French heeft ervoor gezorgd dat de verschillende letters uit het alfabet zo min mogelijk op elkaar lijken. Ook steekt het nieuwe lettertype duidelijker af tegen de achtergrond: de openingen van de ‘a’, ‘e’ en de ‘u’ zijn vergroot. Hierdoor lijkt het voor dyslectici niet meer alsof deze letters dichtvloeien en er alleen een inktvlek overblijft. En daar kun je natuurlijk niets uit opmaken.

Inleven
De ontwerper van het nieuwe lettertype kon zich goed inleven in de problemen van dyslectici, ze hoort namelijk zelf ook bij deze groep mensen. Volgens French is dyslexie een probleem dat meer aandacht nodig heeft. Momenteel is de ontwerpster bezig om het nieuwe lettertype geschikt te maken voor alle computersystemen.
Wil je meer weten? Raadpleeg de internetsite Read Regular.

Reageer op dit artikel