nieuws

Presentatie: oefening baart kunst

Taal en communiceren

Hoe meer tijd je in de voorbereiding van je presentatie steekt, hoe beter. Veel herhalen en oefenen is het beste recept. Maar er zijn nog andere tips waarmee je je voordeel kunt doen.

Hoe meer tijd je in de voorbereiding van je presentatie steekt, hoe beter. Veel herhalen en oefenen is het beste recept. Maar er zijn nog andere tips waarmee je je voordeel kunt doen.

Gebruik een bandrecorder
Oefen met de bandrecorder aan. Praat je te snel? Hoe is je toon? Zeg je vaak ‘hmm’ of struikel je over je woorden? Zou je graag naar jezelf luisteren?

Vraag wat iemand anders ervan vindt
Vraag een vriendin of een goede collega om haar mening. Laat haar je presentatie bekijken en vraag of ze let op duidelijkheid en presentatiestijl. Vraag of ze opmerkingen op papier zet. Daarna bespreek je samen je voordracht.

Oefen voor de spiegel
Voor de spiegel zie je iedere beweging die je maakt. Maak je steeds dezelfde gebaren? Friemel je met je handen of leg je je hand voor je mond omdat je zenuwachtig bent? Probeer het over te doen met twee zware boeken in je handen. Dan beweeg je je handen alleen als het echt nodig is.

Evalueer je presentatie
Neem je voordracht op video op en bekijk het resultaat kritisch. Welke bewegingen maakte je? Had je oogcontact met je gehoor? Lachte je of keek je benauwd? Lachten de mensen om je grapjes? Als je goed evalueert voorkom je dat je de volgende keer dezelfde fouten maakt.

Reageer op dit artikel