nieuws

Taalkundige apen

Taal en communiceren

Dat apen veel op mensen lijken is bekend. Maar wist jij dat ze ook eenvoudige taalkundige regels kunnen leren? Dit kwam naar voren in een Amerikaanse studie met tamarin-apen.

Dat apen veel op mensen  lijken is bekend. Maar wist jij dat ze ook eenvoudige taalkundige regels kunnen leren? Dit kwam naar voren in een Amerikaanse studie met tamarin-apen.

Er worden veel onderzoeken gedaan met dieren. Meestal worden de uitkomsten van een dergelijk onderzoek toegepast op de mens. Een Amerikaanse studie met tamarin-apen wijst uit dat deze klauwaapjes eenvoudige taalkundige regels kunnen leren. Ze zijn echter niet in staat om fouten uit ingewikkelde zinnen te halen.

Als-dan
De aapjes konden fouten halen uit eenvoudige en uit twee woorden of lettergrepen bestaande zinsdelen. Zodra de zinsconstructies ingewikkelder werden, ging het mis. De dieren konden bijvoorbeeld geen fouten vinden in als-dan-zinnen. Natuurlijk werden deze onderzoeksresultaten geprojecteerd op de mens. De onderzoekers concluderen dat de verwerving van het vermogen om het verschillende belang van zinsdelen te onderscheiden hét beslissende punt in de ontwikkeling van de menselijke taal kan zijn geweest.

Reageer op dit artikel