nieuws

Toptien van taalsites

Taal en communiceren

In je dagelijks werk krijg je veel te maken met taal. Een zakelijke brief moet nu eenmaal goed gespeld zijn. De webredactie van Onze Taal stelt elk jaar een toptien van taalsites samen. Hier vind je handige en interessante informatie over de Nederlandse taal en taalkunde.

In je dagelijks werk krijg je veel te maken met taal. Een zakelijke brief moet nu eenmaal goed gespeld zijn. De webredactie van Onze Taal stelt elk jaar een toptien van taalsites samen. Hier vind je handige en interessante informatie over de Nederlandse taal en taalkunde.

Taal verandert voortdurend. Elk jaar kunnen er wel een paar nieuwe woorden aan het woordenboek worden toegevoegd. Taal zegt ook iets over de ontwikkeling van de mens. Sinds 2000 stelt de redactie van Onze Taal jaarlijks een toptien van taalwebsites samen. Dit gebeurt in samenwerking met de redactie van Taalpost.

Sites
Alle sites die in de toptien voorkomen zijn te vinden op www.onzetaal.nl. Via deze site kun je doorlinken. Op de eerste plaats van de toptien staat de site van Taalunieversum. In de afgelopen twee jaar is deze website van de Nederlandse Taalunie uitgegroeid tot een veelzijdig informatiepunt over het Nederlands. Zo vind je er bijvoorbeeld de laatste nieuwtjes, taaladvies en koppelingen.

Rondsnuffelen
Wil je misschien weten waar spreekwoorden nu eigenlijk vandaan komen en wat ze precies betekenen, dan kun je een kijkje nemen op de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Hier vind je veel naslagwerken en studies over de Nederlandse taal en taalkunde. Ook vind je er oude woordenboeken, lijsten met spreekwoorden en overzichten van dialecten. Leuk om eens rond te snuffelen.

Herkomst
Waar komt het woord tafel nu eigenlijk vandaan? Hoe vaker je het uitspreekt hoe vreemder het woord klinkt. Op de site Woordhoek staat de rubriek van Ewoud Sanders. Hij is altijd op zoek naar de herkomst van Nederlandse woorden en uitdrukkingen.

Reageer op dit artikel