nieuws

Veelgestelde vragen of veel gestelde vragen?

Taal en communiceren

Hoewel veelgesteld niet in het Groene Boekje voorkomt, kun je veelgestelde vragen volgens Onze Taal aan elkaar schrijven.

Hoewel veelgesteld niet in het Groene Boekje voorkomt, kun je veelgestelde vragen volgens Onze Taal aan elkaar schrijven.

In het Groene Boekje staan enkele tientallen combinaties van veel en een tegenwoordig of voltooid deelwoord: veelbesproken, veelgevraagd, veelvoorkomend, veelgebruikt, etc. Het gaat hier om combinaties die vaak voorkwamen in het woordenbestand dat aan de woordenlijst ten grondslag ligt; kennelijk zat veelgesteld daar niet bij. Toch wordt veelgesteld in de praktijk heel vaak aaneengeschreven, zeker in combinatie met vragen. Deze schrijfwijze lijkt dus ingeburgerd te zijn.

Bovendien kan de schrijfwijze veel gestelde vragen interpretatieproblemen opleveren, bijvoorbeeld in de zin ‘Op deze pagina vindt u een overzicht van veel gestelde vragen’: veel gestelde vragen kan dan gelezen worden als ‘vaak gestelde vragen’, maar ook als ‘een groot aantal gestelde vragen’.

Voor wie strikt wil vasthouden aan de spelling van het Groene Boekje, is veel gestelde vragen echter de juiste schrijfwijze.

 

Reageer op dit artikel