nieuws

Werkzoekende solliciteert maar raak

Taal en communiceren

Ben je ook een jobhopper? Werknemers van nu wisselen in rap tempo van baan. En hierbij worden ze gestuurd door de verkeerde motieven, aldus Jan-Willem Gelderblom, directeur Randstad Professionals

Ben je ook een jobhopper? Werknemers van nu wisselen in rap tempo van baan. En hierbij worden ze gestuurd door de verkeerde motieven, aldus Jan-Willem Gelderblom, directeur Randstad Professionals

Persoonlijkheid

De huidige generatie werknemers verandert snel van baan. ‘Onnodig snel’, vindt Jan-Willem Gelderblom. ‘Ze willen te snel vooruit en nemen geen tijd om zichzelf te ontwikkelen.’ Volgens Gelderblom worden ze gedreven door maatschappelijke druk en geld. Een innerlijke drijfveer lijkt geen rol meer te spelen. Oftewel: werknemers solliciteren niet bij een bedrijf dat past bij hun peroonlijkheid.

Verdiepen

Het uiteindelijke werk valt dan ook tegen: de werkdruk is te hoog, de inhoud is toch anders en de klik met collega’s ontbreekt. Ook de organisatiestructuur is vaak niet passend. Je zou denken: op zoek naar een andere baan. Maar dat is volgens Gelderblom verkeerd. ‘De werkzoekende moet zich vooraf verdiepen in de wereld achter de baan en de organisatie, en een cultuuranalyse doen bij de toekomstige werkgever.’

Brief

Schrijf dus pas een brief wanneer je het bedrijf voldoende kent, aldus Gelderblom. ‘Alleen een bezoek aan de website voldoet niet.’

Reageer op dit artikel