nieuws

Zo laat je ze luisteren

Taal en communiceren

Stel: je moet tijdens een teamvergadering een korte presentatie houden. Na drie minuten zie je de aandacht verslappen, kijkt de ene collega uit het raam, de andere naar de koekjes op tafel en een derde collega is onopvallend (denkt hij) met zijn telefoon bezig. Dat wil je natuurlijk niet, want iedereen moet naar je verhaal luisteren. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Zo laat je ze luisteren

Peter van der Geer, partner bij Debat.NL, geeft vijf tips voor meer natuurlijk gezag.

1. Voorkom non-verbale lekkage

Knipperende ogen, krullende mondhoeken en dansende wenkbrauwen verraden: je bent niet in control. Adem diep en houd je hoofd stil als je spreekt. En laat je kleding niet luider spreken dan je stem: dat schreeuwende rode ‘powerpak’ maakt je betoog niet sterker.

2. Maak jezelf geen kopje kleiner

Niemand luistert als je je kleiner maakt. Als je zit: geen benen over elkaar of armen gekruist – ze duiden op afweer en bescherming zoeken. Ga juist rechterop zitten. En als je staat: benen dertig centimeter uit elkaar, armen naast je lichaam.

3. Begin met een pauze

De wereld draait door, maar jouw betoog is een rustpunt. Begin daarom pas met spreken als het stil is. En laat belangrijke woorden klinken als een evenement: ge-wel-dig. Lach niet steeds, want je spreekt niet om te pleasen. Ernst geeft je autoriteit.

4. Schitter in de glans van anderen

Gezaghebbende sprekers zijn geen borstkloppers. Integendeel. Ze verwijzen juist naar anderen. Met als effect dat die andere autoriteit ook weer op jou afstraalt. Reputaties zijn besmettelijk.

5. The only way is up

Krijg je toch weerstand? Dan sta je erboven. Hoe dat werkt? Geef niet meteen antwoord. Wacht een dikke seconde. Leg uit waar je voor staat, wat iedereen daaraan heeft en weef je reactie op de vraag er soepel doorheen.

Verdieping

Meer leren over goed communiceren? Schrijf je dan in voor de training Professioneel mondeling communiceren. Tijdens de training krijg je inzicht in je eigen communicatiestijl en hoe je die inzet in het contact met anderen.

Jezelf profileren; hoe doe je dat?
De impact van je woordkeuze (Vakbase)

Reageer op dit artikel