nieuws

Pitch je plan

Taal en communiceren

Als assistant neem je steeds meer positie in, en daar hoort ook een pitch bij: anderen overtuigen van een plan of idee en jezelf durven neerzetten. Denk je dat ‘jezelf verkopen’ of pitchen niks voor jou is? Lees dan verder, want iedereen kan pitchen.

Pitch je plan

En gezonde plankenkoorts hoort erbij. (En let op: je kunt het zelfs leuk gaan vinden…)

Jocelyn Rebbens, trainer van onder meer de workshop Pitch je plan, tijdens de Workshopdagen in april, legt in dit stuk uit wat een pitch inhoudt en hoe je er makkelijk zelf een maakt. En ze geeft een keigoede tip om uit je weerstand te komen.

Een pitch is een prikkelend verhaal

Een pitch is een kort verhaaltje waarmee je met enthousiasme je persoonlijke overtuiging uitspreekt waarom je geschikt bent voor bijvoorbeeld een nieuw project, een functie of rol. Het is een miniverhaaltje van ongeveer 60 seconden waarmee je de ander wilt prikkelen, omdat jij graag iets wilt van de ander. Je maakt er de ander nieuwsgierig mee en zorgt dat je ‘op het netvlies blijft plakken’.

Een pitch maakt nieuwsgierig

De pitch komt over uit Amerika: stel je stapt in de lift met iemand die je graag langer wilt spreken. Bijvoorbeeld omdat je er dolgraag wilt werken. Hoe introduceer je jezelf binnen 60 seconden zó dat je een afspraak regelt? Je kunt niet inhoudelijk de diepte in; je kunt binnen zo’n kort tijdsbestek natuurlijk niet alles vertellen. Het gaat erom dat wat je vertelt over jezelf de ander laat denken: die wil ik uitgebreider spreken! Nu hoeft dit natuurlijk niet in de lift, je kunt ook langs de lijn van het hockeyveld staan, of bij de bakker in de rij, of in de wandelgangen op kantoor.

58% van nieuwe banen vind je nu via je sociale netwerk!

Een pitch start met verbinding maken en enthousiasme

Het begint met oogcontact maken en een hand geven. Anders krijg je sowieso geen aandacht. Verder: wees spontaan, positief en praat duidelijk. 90% van wat je communiceert gaat non-verbaal. Geloof in jezelf en in je verhaal, dan straal je dat ook uit. Weet wat de ander bezighoudt, verdiep je in die ander. Want weet je wat er speelt, dan kun je daarop anticiperen en jezelf met vertrouwen presenteren. Zorg dat jij de oplossing bent voor het probleem of de vraag van die ander.

Opbouw van een pitch

De persoonlijke pitch moet onder andere deze elementen bevatten:

1 De pitch hoeft niet uit één zin te bestaan.

Schrijf de pitch op en spreek ‘m hardop uit.

2 Denk van tevoren goed na wat je voor de ander kunt betekenen.

Waarom ben jij van toegevoegde waarde?

3 Wees concreet, kort en duidelijk.

Verzand niet in de inhoud. Daar heb je op dat moment geen tijd voor.

4 Bedenk waar je ooit succesvol in was.

Waarom word je gevraagd voor bepaalde klussen? Zo maak je duidelijk waarom je nodig bent. Ken je persoonlijke kwaliteiten.

5 Praat enthousiast en varieer in je intonatie.

Je pitch zelf mag ook variëren: je kunt ‘m aanpassen naar verschillende groepen, situaties en personen.

6 Vraag aan het einde om een afspraak of een visitekaartje.

Blijf in control. Vaak gaan pitches goed, tot de laatste fase: het gaat je om een afspraak. Zorg dat je contactgegevens krijgt van die persoon. In die 2e afspraak kun je echt de inhoud in, over de inhoud van de functie of het project en je kunt dan je cv toelichten.

Je pitch kun je trouwens ook goed gebruiken tijdens evenementen, bijvoorbeeld het jaarlijkse Management Support Event, op een beurs of training.

Top tip van Jocelyn: zo overwin je je weerstand

Ken je dat, dat je geen klik hebt met iemand? Je weet niet wat het precies is, maar je voelt weerstand. Nu draait een pitch om verbinding maken. En dat kan lastig zijn als je weinig overeenkomsten hebt met de ander, en je dus niet zo snel op hem of haar zou afstappen. Maar als je deze collega of relatie wel nodig hebt, moet je hem toch aanspreken. Dan kun je deze truc gebruiken.
Bedenk welke complimenten of positieve eigenschappen (die losstaan van iemands uitstraling)je toch kunt bedenken?
Bijvoorbeeld: hij zorgt voor zijn gezin en moeder (zorgzaamheid).
Of als je zelf heel extravert bent en je hebt te maken met een introverte persoon, wat zijn dan positieve eigenschappen van introversie? Degene tegenover je kan bijvoorbeeld goed structuur aanbrengen, goed luisteren of beschouwen.

Door je mindset te veranderen, doorbreek je je eigen weerstand!

Verdieping

In de workshop Pitch je plan tijdens de Workshopdagen in april gaat Jocelyn in op de persoonlijke pitch die je kunt gebruiken om jezelf te presenteren. Tijdens de eendaagse training Pitch je plan behandelt zij ook de professionele inhoudelijke pitch voor bijvoorbeeld projectvoorstellen of andere plannen.

Reageer op dit artikel