opleiding

Taal en communiceren

Professioneel mondeling communiceren

Communiceren doen we de hele dag. We worden verondersteld en veronderstellen zelf dat we weten hoe dat moet. In het algemeen gaat het ook prima en brengen we onze boodschap duidelijk over. We begrijpen elkaar en reageren effectief op elkaar. Maar er zijn ook situaties waarin de communicatie moeizaam verloopt. Bijvoorbeeld als je leidinggevende je een opdracht geeft en eenmaal weer achter je bureau vraag je je af: snap ik het eigenlijk wel? Of je merkt in een gesprek met een collega dat deze je niet begrijpt.

Professioneel mondeling communiceren

 

In deze training ga je aan de slag met alle vaardigheden die je voor een goede mondelinge communicatie nodig hebt. De praktijk staat voorop in deze training. Dat betekent dat de korte theoretische gedeelten vooral een inleiding zijn op de vele praktische oefeningen. Je werkt veel met de onderwerpen en situaties die je zelf lastig vindt. Je ervaart het verschil tussen waarnemen en interpreteren en hoe snel je alleen vanuit je eigen perspectief denkt en handelt. Je krijgt inzicht in de kracht van lichaamstaal. Je wordt je bewuster van je eigen manier van communiceren en wat het effect daarvan op anderen is. En hoe je elkaar – al dan niet bewust – kunt beïnvloeden. Door actiever te luisteren en de juiste vragen te stellen krijg je meer grip op je gesprekken. Je leert hoe je een gesprek moet opbouwen en leiden. Ook bespreken we de regels voor het geven en ontvangen van feedback. En hoe je op een correcte manier nee kunt zeggen. Op de middag van de tweede en de derde dag oefenen we met een acteur.

Welke onderwerpen?

 • Het verschil tussen waarnemen en interpreteren
 • Lichaamstaal, intonatie en stellig taalgebruik
 • Luisteren, samenvatten en doorvragen
 • Gespreksopbouw
 • Feedback geven en ontvangen
 • Omgaan met dominante, afstandelijke en sociale gedragstypes
 • Omgaan met emoties
 • Assertiviteit

Wat leer je?

 • Je ervaart het verschil tussen waarnemen en interpreteren en hoe snel je alleen vanuit je eigen perspectief denkt en handelt
 • Je krijgt inzicht in de kracht van lichaamstaal en de juiste intonatie en woordkeus
 • Je wordt je bewuster van je eigen manier van communiceren en wat het effect daarvan op anderen is. En hoe je elkaar – al dan niet bewust – kunt beïnvloeden
 • Je leert actiever te luisteren en de juiste vragen te stellen
 • Je leert hoe je een gesprek moet opbouwen en leiden
 • Je leert om te gaan met verschillende gedragstypes
 • Je leert op een correcte manier feedback geven en ontvangen
 • Je leert wat assertief gedrag inhoudt en hoe je op een ontspannen manier nee kunt zeggen

Meer informatie en aanmelden

Brochure aanvragen

Reageer op dit artikel