vraag & antwoord

Hoe bereid ik een interview voor aan de hand van tien vragen over een bepaald onderwerp?

Taal en communiceren

Je kunt je interview op verschillende manieren houden, bijvoorbeeld ‘vraag-en-antwoord’. Ook kun je iemand laten reageren op bepaalde stellingen of een onderzoek doen naar een actuele gebeurtenis waarvoor je verschillende mensen interviewt. Die verschillende meningen vergelijk je in je artikel.Vooraf doe je een vooronderzoek: informatie over de persoon verzamelen (andere interviews, praat met bekenden van […]

Je kunt je interview op verschillende manieren houden, bijvoorbeeld ‘vraag-en-antwoord’. Ook kun je iemand laten reageren op bepaalde stellingen of een onderzoek doen naar een actuele gebeurtenis waarvoor je verschillende mensen interviewt. Die verschillende meningen vergelijk je in je artikel.

Vooraf doe je een vooronderzoek: informatie over de persoon verzamelen (andere interviews, praat met bekenden van de persoon, info over het bedrijf waar de persoon werkt, het werk dat hij doet). Sta tijdens het interview open voor de inbreng van je gesprekspartner (luisteren en reageren). Zorg er wel voor dat jij uit het gesprek haalt wat je wilt weten, laat de ander niet eindeloos doorpraten over een onderwerp dat jou niet interesseert.

Probeer verschillende interviewtechnieken uit: nieuwe onderwerpen aansnijden, tegenargumenten inbrengen, om verheldering of argumenten vragen, doorvragen.
Het is handig om met opnameapparatuur te interviewen. Dat geeft je meer ruimte en tijd dan wanneer je alles opschrijft (bovendien mis je dan informatie zoals leuke citaten). Controleer je apparatuur van tevoren goed.

Reageer op dit artikel