vraag & antwoord

Hoe kan ik een huisstijlhandboek maken?

Taal en communiceren

De huisstijl van een organisatie is een verzameling afspraken over de manier waarop de organisatie zich presenteert aan de eigen medewerkers en aan de buitenwereld. In het huisstijlhandboek staan richtlijnen voor de lay-out en het taalgebruik in de communicatiemiddelen van de organisatie (brieven, e-mails, faxberichten, jaarverslagen, brochures en logo’s). Het handboek kan dienen als naslagwerk […]

De huisstijl van een organisatie is een verzameling afspraken over de manier waarop de organisatie zich presenteert aan de eigen medewerkers en aan de buitenwereld. In het huisstijlhandboek staan richtlijnen voor de lay-out en het taalgebruik in de communicatiemiddelen van de organisatie (brieven, e-mails, faxberichten, jaarverslagen, brochures en logo’s). Het handboek kan dienen als naslagwerk voor het personeel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook richtlijnen opnemen voor offertes, presentaties, rapporten, facturen en formulieren.
Je kunt het Handboek in papieren (losbladig) en/of elektronische vorm aanbieden. Zorg ervoor dat het Handboek logisch is en duidelijke inhoudsopgave heeft. Kijk voor voorbeelden van huisstijlen op internet (zoek via Google op ‘huisstijl’).

Correspondentietips kunnen zijn:
– een lijst met veelgemaakte spellingfouten
– verwijzing naar online woordenboeken
– het gebruik van referentienummers
– de werking van spellingcontrole in Outlook en Word
– stijl- en spellingadviezen
– de formulering in brieven
– modellen voor brieven, faxen, memo’s
– informatie in het briefhoofd en de ondertekening
– het gebruik van titulatuur
– schrijfwijze van internationale telefoonnummers

Ook praktische tips kun je opnemen, bijvoorbeeld:
– het gebruik/de schrijfwijze van de euro in brieven en facturen
– het gebruik van sjablonen op de pc
– het maken van etiketten op de pc
– het gebruik van autotekst
– de juiste adresgegevens, bankrekening- en KvK-nummers

Verder richtlijnen voor de vormgeving:
– hoe ziet een presentatie eruit?
– gebruik van lettertype en lettergrootte
– indeling van informatie op enveloppen

Reageer op dit artikel